L'Assemblea Nacional Catalana del Berguedà fa una crida perquè la manifestació de la Diada de l'11 de Setembre -enguany a la Diagonal de Barcelona- torni a ser multitudinària. Els membres de l'entitat sobiranista a la comarca demanen als berguedans perquè s'inscriguin al tram 21, destinat als veïns del Berguedà i els animen a que s'afanyin a comprar els bitllets de l'autocar si volen desplaçar-se a la capital amb els busos que s'organitzen un any més des de l'ANC. Enguany se'n preveuen omplir 25 entre Avià, Bagà, Berga, Borredà, Casserres, Cercs, Gironella, Guardiola de Berguedà, La Nou de Berguedà, Olvan, la Pobla de Lillet, Puig-reig, Sant Julià de Cerdanyola, Vallcebre i Vilada, mobilitzant prop de 1.400 persones, la mateixa xifra que en la manifestació de l'any passat.

Manel Escobet, Mireia Canal, Miquel Sabata i Conxita Campoy, membres de l'ANC al Berguedà han explicat els detalls de la mobilització del proper 11 de setembre a Barcelona que enguany servirà per «reivindicar el mandat del referèndum de l'1 d'octubre i la proclamació d'indepedència del 27 d'octubre que no s'ha fet efectiva», tal i com ha recordat Escobet, exsecretari de l'ANC de la setena regió.

El tram 21, entre el carrer Balmes i Rambla Catalunya, és el destinat al Berguedà. Com en les passades diades, es preveu que hi hagi algunes activitats i actuacions en aquest tram, tot i que encara no estan confirmades. «Enguany demanem que tothom porti les seves pancartes per fer sentir les seves reivindicacions particulars», ha afegit Escobet, «i també algun element per fer soroll» per participar de la gran onada sonora, l'acció que s'ha previst per enguany.

Bitllets a la venda

Mireia Canal ha detallat els punts de venda dels bitllets per desplaçar-se a Barcelona amb autocars. «Demanem a la gent que, si realment té intenció de baixar amb bus, que ho faci com més aviat millor», ha dit. Les territorials d'Avià, Berga, Borredà, Casserres, Cercs, Guardiola, la Nou, la Pobla, Puig-reig, Sant Julià, Vallcebre i Vilada, de manera coordinada, venen tiquets al preu de 10 euros als ajuntaments i també en establiments diversos al preu de 10 euros amb l'objectiu d'omplir 20 autocars. Paral·lelament, les assembles de Gironella i Olvan s'han organitzat per omplir 4 autocars i des de Bagà, un més. A hores d'ara, les vendes són fluixes, tal i com ha reconegut Canal, tot i que les xifres «són molt similars» a les de l'any passat «La gent s'espera a darrera hora per comprar els tiquets», recorda, «i cada cop són més els que es desplacen a Barcelona en cotxes particulars».

L'ANC comarcal, a banda de fer una crida als berguedans a inscriure's a la manifestació a través de www.diada.assemblea.cat, també busca voluntaris per coordinar el tram berguedà. Miquel Sabata ha recordat que fan falta 50 persones per a tasques organitzatives. Els interessats poden inscriure's a través del correu voluntarisbergueda2018@gmail.com.

Com cada any, s'han posat a la venda el marxandatge i les samarretes dissenyades per a la Diada d'aquest 2018, enguany amb el Pedraforca com a símbol. A Berga ja s'han venut més de 900 samarretes i es continuen venent de dilluns a divendres matí i tarda a l'antic cinema Catalunya i dissabtes al matí a la parada de l'ANC del mercat municipal. El pack costa 15 euros.