Els vots dels tres regidors d'ERC a l'Ajuntament de Berga van donar llum verd als pressupostos de la CUP l'any passat. La situació ha de canviar molt en els propers dies perquè els republicans tornin a votar afirmativament a la proposta de comptes de l'equip de govern de la CUP d'aquest 2018. Uns pressupostos que és previst que es portin a debat al ple la setmana vinent, tot i que encara no s'ha convocat oficialment.

Els tres regidors d'ERC al consistori van desgranar ahir els motius que els porten, a hores d'ara, a dir «no» als pressupostos dels cupaires, que asseguren que «no tenen sentit» pel fet de voler-se aprovar al setembre, quan ja se n'ha executat més de la meitat i que arriben «sense diàleg ni consens» amb els grups de l'oposició per treballar propostes de ciutat. Mentre s'espera a conèixer el posicionament de la resta de partits, els comptes de la CUP poden perillar. Si més no, de moment no compten amb el suport d'ERC, que l'any passat van aprovar-los gràcies a un acord de darrera hora.

El regidor d'ERC Jordi Pujals va recordar que el govern de la CUP acumula vuit mesos de retard en l'aprovació dels pressupostos. «A hores d'ara el més normal seria estar parlant dels comptes del 2019, i no de l'exercici que ja està a punt de finalitzar». En aquest sentit, va criticar la CUP per «manca de transparència» a l'hora de compartir amb la resta de partits l'execució i l'actualització dels pressupostos. «Nosaltres vam rebre una primera proposta el desembre de l'any passat, a la qual vam fer algunes esmenes. Des del febrer no hem tingut cap altra notícia dels comptes», ha lamentat. «Caldria saber quin és el pressupost real d'ara, tenint en compte les subvencions que s'han estimat, les que s'han desestimat i la despesa real», va afegir.

Per altra banda, Pujals va posar de manifest que «la CUP no ha entès que està en minoria a l'Ajuntament» i que «per necessitat han d'arribar a acords amb la resta de partits», però, segons el regidor, també per «obligació» han de «mantenir un diàleg amb la resta de partits perquè estan en minoria». És per això que els republicans es mostren decebuts per la manca de voluntat del govern de pactar i arribar a acords per incloure partides pressupostàries als comptes «amb una visió més transversal» i pensant «en tota la ciutadania».

«La cultura del pacte no ha funcionat». En aquesta línia, Pujals va assegurar que «des del minut zero» ERC ha tingut «la mà estesa al govern per arribar a tots els acords», i va posar com a exemple l'aprovació dels pressupostos del 2017, quan els republicans van votar-hi positivament després de l'acceptació, per part de la CUP, d'algunes propostes.

Acords a mitges

Per la seva banda, Ermínia Altarriba va concretar que algunes de les propostes que va acceptar el govern i que van ser moneda de canvi per a l'aprovació dels pressupostos per part d'ERC, «no s'han acabat executant com nosaltres esperàvem», com ara algunes de les inversions que es preveien fer als parcs infantils de la ciutat.

És per tot això que, a hores d'ara, mentre també s'espera mantenir una reunió amb l'equip de govern per conèixer quina és la proposta definitiva que la CUP portarà a debat, la seva intenció és votar en contra de l'aprovació dels pressupostos.