«Ens agradaria que Berga es convertís en la fira del formatge de pastor» per complementar l'oferta actual de la Fira del Formatge del Pirineu de la Seu i Lactium de Vic. Així ho va assegurar Nicanor Coscollola, president de l'Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (Acrefa), que aplega el 80% dels formatgers del país. Coscollola va agrair al consistori berguedà que aposti per la professionalització del certamen donant el protagonisme als elaboradors de formatges. I va animar al regidor de Promoció Econòmica perquè l'Ajuntament de Berga faci un pas més per aconseguir que el futur a la mostra berguedana hi hagi «més formatgers que tinguin ramat» i s'elaborin els seus propis formatges. El que es coneix com a formatges de pastor. «N'haurem de parlar amb l'Ajuntament». El 50% dels socis de l'Acrefa tenen ramat propi, va dir Nicanor Coscollola.

Per la seva banda Josep Venturós, d'Acrefa, va destacar el tomb que ha fet la Fira de Santa Tecla i el fet que siguin els productors i no revenedors els que venguin directament els formatges a la mostra. «És important donar valor al fet de produir el formatge», va afirmar, i va destacar que es tracta de productes de proximitat i ecològics.

A la Fira de Santa Tecla d'enguany hi ha prevista la presència de 16 elaboradors formatgers provinents d'arreu de Catalunya.