El ple ordinari de l´Ajuntament de Gironella va aprovar l´ordenança reguladora de les bases dels ajuts per a la retirada de residus d´amiant a Gironella, es va posposar l´aprovació de l´ordenança reguladora de les bases dels ajuts per a la realització d´activitats esportives d´infants i adolescents, i el Grup Municipal d´ERC va retirar la moció envers la fiscalitat progressiva.

L´equip de govern va presentar les bases dels ajuts per a la retirada d´amiant als propietaris i comunitats de veïns de Gironella, que es van aprovar per unanimitat. David Font, alcalde de Gironella, va explicar que les subvencions cobreixen fins a un màxim del 70% del cost de la retirada, amb un topall de 800€ per subvenció. Font, arran de les queixes d´ERC, que considera les ajudes insuficients, va destacar que les bases s´han elaborat partint de les ajudes de la Generalitat de Catalunya, augmentant les ajudes fins a un 33%.

Un altre punt de l´ordre del dia va ser l´aprovació de l´ordenança reguladora de les bases dels ajuts per a la realització d´activitats esportives d´infants i adolescents, destinades a gironellencs per activitats que es realitzen a la Vila. Tal i com va explicar Font, les bases han estat elaborades per les tècniques de l´ajuntament, i els criteris marcats pretenen afavorir al màxim nombre de persones possibles. Font, arran de les demandes d´ERC va explicar que ja existeixen unes ajudes més restrictives que cobreixen fins el 100% de les activitats, i que per això, aquestes subvencions eren més generalistes. Tot i això, l´equip de govern va decidir posposar l´aprovació per revisar alguns dels criteris.

L´últim punt de l´ordre del dia va ser la moció envers la fiscalitat progressiva presentada per ERC, orientada a corregir les desigualtats entre els ciutadans, i adaptar algunes de les ordenances fiscals a criteris socials i de sostenibilitat energètica. Font va contestar a les acusacions d´ERC de que l´equip de govern no treballava en aquesta direcció, destacant que Gironella va ser un dels primers ajuntaments en fomentar la sostenibilitat, amb bonificacions a famílies nombroses i monoparentals a la llar d´infants, o la reducció de l´impost de circulació per a cotxes elèctrics i híbrids, entre d´altres. Font, es va comprometre a aplicar més bonificacions al màxim d´ordenances possibles sempre que no es vegi afectat el dia a dia municipal, i va proposar aprovar la moció amb modificacions en aquesta línia, crear una comissió per analitzar i modificar les ordenances, així com mesurar-ne l´impacte al dia a dia municipal. ERC, però, va preferir retirar la moció, i treballar amb l´equip de govern per revisar les ordenances municipals.

David Font, també va notificar la renúncia al sou d´alcaldia i l´extinció de la relació laboral contractual amb l´Ajuntament de Gironella a efectes del 5 de setembre de 2018. I a l´activitat de control es va donar compte al decret d´alcaldia i al decret d´aprovació de la liquidació de l´exercici 2017, que segueix les bones dinàmiques dels últims 6 anys en el que es redueix l´endeutament de l´ajuntament i es manté el romanent de tresoreria positiu.

Ple Extraordinari

En motiu de l´aniversari de l´1 d´octubre es va celebrar un ple extraordinari en el que es va aprovar la denominació del carrer 1 d´octubre. La proposta va arribar després de gestionar-se amb l´Assemblea Nacional Catalana de Gironella, i el Comitè de Defensa de la República de Gironella. El futur carrer 1 d´octubre actualment no tenia cap nomenclatura, i uneix l´Avinguda Catalunya i el C/Farguell.

El ple també va donar llum verda a l´aprovació de la moció coordinada per l´Associació Catalana de Municipis i pactada a la major part dels ens locals en motiu de l´aniversari de l´1 d´octubre. La moció commemora una cita històrica d´exercici democràtic perquè els ciutadans poguessin decidir lliurement el seu futur, i aprova la reivindicació i agraïment a tots els que van fer possible l´1 d´octubre, exigeix la llibertat immediata i incondicionals dels presos i preses polítiques i el retorn dels exiliats i exiliades.