Montse Venturós podria deixar de ser alcaldessa de Berga de forma imminent, segons preveu el govern de la CUP. De fet, les previsions de la dirigent berguedana són que probablement l'execució de la sentència de la seva inhabilitació per ocupar càrrecs públics durant sis mesos per negar-se a retirar l'estelada del balcó de l'ajuntament en dues cites electorals arribarà abans de la celebració del ple ordinari que es fa cada primer dijous de mes. Si això acabés passant, l'alcaldessa ja no podria presidir aquesta sessió, que s'escau demà. L'execució de la sentència marca l'inici de la seva inhabilitació de mig any. Tanmateix, ahir aquesta comunicació no havia arribat, segons fonts consultades per aquest diari.

La inhabilitació de l'alcaldessa fa que Ajuntament de Berga visqui una situació inèdita. En el tauler d'escacs de la política berguedana les peces estan situades i els propers moviments previstos. Ara cal esperar per veure quin serà el timing i presenciar com continua una partida que marcarà el futur de la gestió del consistori en el tram final del mandat. L'escenari més plausible és el següent. Un cop Montse Venturós sigui inhabilitada, automàticament Berga tindrà un alcalde en funcions, el primer tinent d'alcalde, que és Oriol Camps i que podria tenir una alcaldia breu, perquè s'hauria de convocar un ple d'investidura per triar nou alcalde.'Titot', possible alcalde

A partir d'aquí, la legislació preveu que s'ha de convocar un ple de presa de possessió d'un nou alcalde. La CUP (6 regidors ) no presentarà cap candidat i tampoc ho faran ni el PDeCAT (6 regidors) ni ERC (3 regidors). ICV i PSC, amb un regidor cadascun, no s'han pronunciat, però qualsevol possible candidat necessitaria obtenir la majoria absoluta de 9 dels 17 regidors de la corporació municipal per assolir l'alcaldia de Berga.

L'article 196 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) preveu que en el cas que cap regidor vulgui ser alcalde -com es preveu que passi a Berga-, sigui proclamat alcalde el regidor que encapçali la llista que va obtenir més vots. Si Venturós està inhabilitada, el següent en aquest moment és Francesc Ribera Titot, que era el número 3 de la llista de la CUP, perquè la número 2, Anna Alsina, va dimitir. Ribera és regidor de Governació, Promoció Econòmica i Planificació pressupostària i segon tinent d'alcalde. Tanmateix, si Ribera no accepta el càrrec ni tampoc els següents regidors de la CUP, l'article 196 de la Loreg preveu que aleshores sí que hi hauria d'haver un alcalde accidental fins que s'acabi el mandat, un batlle que podria ser el mateix Ribera.

Mentrestant, el grup municipal de la CUP haurà de triar substitut de l'escó de Montse Venturós. El número 9 de la llista cupaire és Hug Tuyet i la 10 Roser Valverde.