La sala de plens de l'Ajuntament de Berga ha quedat petita aquest dijous al vespre en l'acte de comiat a Montse Venturós, fins ara alcaldessa, que ha estat inhabilitada durant 6 mesos. Venturós no podrà tornar a ocupar un càrrec públic en el que queda de mandat, però el calendari de la inhabilitació li permet tornar-hi, si vol, en una propera llista per a les eleccions de finals de maig. Una pancarta presidia la sessió: "Cap tribunal té dret a treure el dret a vot". Abans de l'inici del ple ordinari d'octubre desenes de persones han accedit al saló de plens per donar-li suport. Venturós està inhabilitada per seguir l'ordre d'un ple de 2012, quan ella encara no ocupava un càrrec polític, en el que els grups berguedans van comprometre's a mantenir l'estelada al balcó. Així es va fer durant dos processos electorarals i li ha costat la inhabilitació. El ple es podia seguir des de la plaça a través d'una pantalla gran.

Venturós ja no ha pogut presidir la sessió ordinària d'aquest vespre, però abans del seu inici s'ha adreçat als regidors de la corporació i als presents a la sala per explicar l'estratègia seguida en els darrers mesos i com queda la situació a partir d'ara pel que fa a l'administració local berguedana. Venturós ha parlat de l'estratègia de confrontació, la voluntat d'esdevenir una persona amb rellevància pública, però sense cap càrrec dins de l'Ajuntament. Ella mateixa ha definit la situació com "seguir al davant del càrrec a nivell polític, tot i que no administrativament". La seva intervenció ha acabat amb aplaudiments per part dels assistents i amb el públic i regidors dempeus.

Després ha començat la sessió plenària, amb un minut de silenci, com ja és habitual, per recordar els líders independentistes presos i exiliats. A continuació els portaveus de tots els partits polítics han pres la paraula. Ho han fet Joan Torres per ICV, Rosalia Monroy pel PSC, Jordi Pujals d'ERC i Ramon Minoves pel PDeCAT. Francesc Ribera ha parlat en nom de la CUP. Totes les intervencions han estat rebudes amb aplaudiments tret la de la regidora del PSC, Rosalia Monroy, que ha estat xiulada un cop ha finalitzat el seu discurs per part dels berguedans aplegats a la plaça de Sant Pere per seguir el ple a través d'una pantalla gegant.

La Plataforma pels Drets Democràtics i Polítics de Berga ha convocat una concentració un quart d'hora abans de l'inci de la sessió plenària per rebutjar la inhabilitació de Venturós. Tal i com s'ha anunciat en les darreres setmanes, aquest col·lectiu ha fet una crida a les entitats perquè continuïn reconeixent Montserrat Venturós com a màxima representant institucional de la ciutat, i perquè programin activitats per «defensar els drets democràtics de la ciutadania». La convocatòria d'avui ha tingut una àmplia resposta de prop de dos centenars de persones dels veïns de la ciutat, així com de representants d'entitats i col·lectius que han volgut donar el suport a Venturós.