La llei Reguladora de las Bases del Régimen Local marca la pauta en matèria de substitució o relleu de l’alcalde i en aquest sentit estableix que «el tinents d’alcalde substitueixen l’alcalde per ordre del seu nomenament, el casos de vacant, absència o malaltia» del president del ple de la ciutat.

La situació a la que la CUP es proposa arribar és justament aquesta en què hi hagi un buit a l’alcaldia perquè l’alcaldessa actual hagi estat inhabilitada i en el subsegüent ple d’investidura que s’haurà de convocar no hi hagi cap candidat elegible. La CUP va explicar ahir en roda de premsa que al mateix moment en què l’alcaldessa ja no pugui exercir prendrà possessió de les regnes municipals el primer tinent d’alcalde, que és Oriol Camps, també membre de la CUP.

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, també podria fer una delegació de determinades atribucions en els membres de la Junta de Govern i en els tinents d’alcalde. Però aquesta possibilitat tindria els peus de fang, perquè la persona que atorgaria la designació de funcions ha d’abandonar el ple i, per tant, també deixen de tenir validesa les assignacions que hagi pogut fer ella.

Ahir, l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, va anunciar part de la seva estratègia, no tota perquè considera que la justícia i el govern espanyol estan a l’aguait dels seus moviments per moure les seves peces en aquesta particular partida d’escacs. Venturós voldria que en el ple no sortís nomenat un nou alcalde, amb la qual cosa s’hauria d’activar la substitució en funcions. Com que el temps fins a les properes municipals és relativament curt, l’actual alcaldessa considera que no hi ha inconvenient a treballar en aquesta situació d’un alcalde en funcions.

Però per atorgar més estabilitat a l’administració municipal hi ha prevista també la possibilitat que el Govern de l’Estat faci el nomenament de l’alcalde accidental, que correspondria al primer de la llista municipal, segons han explicat a aquest diari experts en matèria d’administració pública. La voluntat de la CUP és que un cop respectat el que diu la sentència es faci el nomenament d’un nou regidor, el nom del qual no ha volgut avançar.