Els estudiants del màster d'Arquitectura de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV), vinculada a l'UPC, duran a terme projectes que tenen com a eix central transformar l'entorn del riu Llobregat i patrimoni industrial de Gironella, segons han informat fonts municipals. Aquest projecte és fruit d'un acord de col·laboració signat entre l'Ajuntament, la Diputació de Barcelona i l'ETSAV-UPC.

Fonts municipals han explicat que els estudiants ja han fet el primer contacte amb Gironella i l'entorn. Està previst que el mes de novembre hi facin una estada per conèixer més a fons el municipi i les opinions dels qui viuen al poble. Les mateixes fonts han exposat que «la idea és que puguin tenir a l'abast les normes urbanístiques, visitin els espais i alhora es familiaritzin amb tot l'entorn, i a partir d'aquí i durant un any i mig puguin elaborar els seus projectes finals de màster». El municipi de Gironella té diferents colònies industrials. Dins del nucli urbà hi ha la de Cal Metre i també la Torre de l'Amo de Cal Bassacs. Fora del nucli urbà existeixen dues colònies industrials més, que són les de Viladomiu Vell i Viladomiu Nou. En aquesta darrera encara hi ha empreses que hi duen a terme activitats industrials. A més, a Viladomiu Nou hi ha equipaments com la Torre de l'Amo.

David Font, alcalde de Gironella, ha explicat que aquesta és una oportunitat per disposar d'idees i projectes per seguir treballant en la recuperació del patrimoni industrial de la vila i l'entorn del riu. El dirigent gironellenc ha agraït a la Diputació de Barcelona i l'ETSAV que hagin escollit el municipi berguedà com a lloc de trobada dels estudiants del màster.