La inhabilitació de Montse Venturós té el seu origen en un acord municipal del 6 de setembre del 2012. Aquell dia, l'Assemblea Nacional Catalana de la ciutat va ser la primera entitat que va intervenir directament al ple per proposar que el consistori pengés una estelada al pal del balcó consistorial fins que Catalunya assolís la independència. La proposta es va aprovar amb els vots a favor de CiU, que llavors governava, i la CUP. El PSC es va abstenir i el PP hi va votar en contra.

En aquest mandat, la CUP ha aplicat una política de desobediència i s'han negat a treure l'estelada quan va ser requerits per la Junta Electoral abans de les eleccions del Parlament del 27 de setembre, i les espanyoles del 20 de desembre del 2015, arran d'una denúncia de Societat Civil Catalana. En els dos casos l'estelada la van retirar els Mossos d'Esquadra.

L'alcaldessa Montse Venturós es va negar a declarar davant el jutge a Berga per aquest cas i per aquest motiu va ser detinguda pels Mossos d'Esquadra a casa seva el 4 de novembre del 2016. Posteriorment, el jutge Albert Ejarque va arxivar el cas en concloure que la presència de la bandera independentista durant la jornada de reflexió i la jornada electoral no transgredia la llei perquè, segons va dir, la bandera representa «diversos partits», i, per tant, no es podia entendre com a propaganda electoral.

El maig del 2017, l'Audiència de Barcelona, a petició del Ministeri Fiscal, va contradir el jutge de Berga i va reobrir el cas. El judici es va fer el 21 de maig d'enguany a Manresa. El 21 de juny, la jutgessa Míriam Sala Noguera, del jutjat penal número 2 , la va condemnar per un delicte de desobediència a les mateixes penes que demanava la Fiscalia: 6 mesos d'inhabilitació i una multa de 540 euros. Tot i que Venturós havia anunciat que no recorreria la sentència, finalment ho va fer per «guanyar temps». Tanmateix, el 27 de setembre va anunciar que havia retirat el recurs i ahir va rebre formalment la comunicació de la seva inhabilitació.