n Prop de 40 comerços de Berga deixaran anar als seus lavabos a persones que tinguin malalties intestinals cròniques i , en conseqüència, necessitat urgent i inajornable d'anar al servei. Aquests establiments lluiran un adhesiu a l'entrada que els identificarà.

Aquesta acció és una de les tres que formen part del programa Espai Amic, una iniciativa de l'àrea de Drets Socials en col·laboració amb la regidoria de Promoció Econòmica, i engloba diverses accions relacionades amb projectes per dinamitzar l'autonomia de les persones grans i de persones amb problemes de salut que necessiten utilitzar els lavabos de forma urgent.

El juliol del 2017, l'Ajuntament de Berga es va adherir a la campanya No puc esperar! que impulsa, des del 2013, l'Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa amb l'objectiu de facilitar el dia a dia de les persones afectades amb malalties inflamatòries intestinals que necessiten utilitzar un lavabo urgentment per un problema mèdic no contagiós. Llavors la berguedana Tanit Tubau, que pateix malaltia de Crohn, va llegir la proposta al ple. Ahir va participar a Berga en la presentació d'aquesta iniciativa que s'engegarà el dia 22 d'octubre. «Hi ha persones que deixen de fer la seva vida normal i no surten al carrer per por de no poder anar al lavabo», va explicar Tubau. «Si els comerços s'adhereixen a aquesta campanya, hi haurà persones que segurament podran començar a fer vida normal amb la tranquil·litat de saber que si han d'utilitzar un servei el podran tenir».

A banda de la utilització dels lavabos, la campanya ofereix dues accions més. Una és que el consistori repartirà cadires entre els establiments que s'hi adhereixin perquè les posin davant dels seus comerços de manera que la gent gran hi puguin seure si es cansen. També estaran situades davant d'equipament municipals. Els establiments que ofereixin aquest servei gratuïtament lluiran un distintiu que serà diferent del dels lavabos. El darrer servei permet poder trucar des de les botigues en cas d'urgència i si no es disposa de telèfon mòbil.