L'hospital comarcal Sant Bernabé de Berga (aproximadament) el mes a la Fundació Althaia de Manresa perquè faci les proves diagnostiques de TAC a pacients del Berguedà que es veuen obligats a desplaçar-se a la capital del Bages des del juny passat. La raó és que l'aparell que tenia el centre berguedà (inaugurat el 2001) era tan vell que el darrer cop que s'ha espatllat ja no s'han trobat peces de recanvi i ha quedat definitivament fora de servei des del juny passat, segons fonts del centre. Des d'aleshores, els pacients berguedans han d'anar a Manresa a fer-se aquestes proves llevat de les que tampoc no es poden fer a la capital del Bages, com per exemple els TAC de proves cardíaques que es fan a Barcelona.

Fonts de la Fundació Althaia han explicat a aquest diari que «els pacients del Berguedà que requereixen un diagnòstic a partir d'aquesta tecnologia [TAC] s'atenen a Althaia. Els TAC urgents es fan a Sant Joan de Déu i els ordinaris a la Clínica Sant Josep, per tal de minimitzar l'alteració de la planificació». Sant Joan de Déu és l'hospital de referència per al Sant Bernabé i tenen un conveni per disposar de radiòleg a Berga, que hi va un cop per setmana i s'ocupa de fer tant informes com proves.

La cap d'Infermeria de l'Hospital Sant Bernabé, Joana Rodríguez, ha explicat a Regió7 que se solen fer unes 60 proves amb el TAC cada setmana a Althaia. Cada any, el centre sanitari comarcal fa entre 3.200 i 3.300 TAC a pacients berguedans. Només es fan fora de l'hospital de Berga els TAC que no pot fer i que tampoc es poden realitzar a Manresa, com els cardíacs. D'aquesta mena de proves diagnòstiques, molt especialitzades i que requereixen uns TAC específics, se'n solen fer unes 200 cada any a pacients del Berguedà.

A hores d'ara, no se sap quan tornarà a tenir un TAC l'Hospital Sant Bernabé. Fonts de la Fundació Althaia han explicat que col·laboren amb l'hospital berguedà «per donar resposta a les necessitats assistencials que requereixen un diagnòstic a partir d'un TAC. Tècnics de la nostra institució han contribuït en la redacció tècnica del plec de clàusules per tal que el centre berguedà pugui licitar l'adquisició d'un nou TAC». Les mateixes fonts han afegit que «també han fet una valoració de les característiques tècniques més adients que hauria de tenir el nou equip, unes tasques que ja han finalitzat».

Per la seva banda, la cap d'Infermeria del centre sanitari berguedà ha indicat que el plec de les clàusules s'ha de revisar per part dels assessors legals de l'Ajuntament perquè hi donin el vistiplau. A partir d'aquí es podrà fer la licitació, convocar el concurs per comprar un nou parell. El pressupost per a aquest nou TAC és de 240.000 euros, segons Joana Rodríguez. I aquesta despesa està inclosa dins del pressupost d'enguany del centre sanitari berguedà. El nou TAC tindrà una resolució de 32 corones en lloc d'1 com el que s'ha donat de baixa. «Esperem que pugui sortir a licitació a final d'aquest any», ha dit la cap d'Infermeria.

Llogar un aparell

Mentre no es completa el procés per comprar el nou TAC a través d'un concurs públic, els gestors del centre sanitari aposten per llogar un TAC. D'aquesta manera els pacients berguedans s'estalviaran el desplaçaments fins a Manresa per sotmetre's a aquestes proves.

L'Hospital Sant Bernabé té dues propostes per llogar un aparell de TAC «mentre no es pugui fer el concurs d'adjudicació», ha indicat Joana Rodríguez. L'autorització per llogar un TAC de forma provisional depèn del patronat, organisme de governança del centre propietat de l'Ajuntament de Berga. Aquest sistema de govern obliga que les decisions de l'hospital les prengui el patronat que presideix l'alcalde. Un cop aquest òrgan hagi donat el seu vistiplau (no hi ha data prevista), «en un termini de 15 dies podem tenir el TAC a l'hospital», ha indicat la cap d'Infermeria.