Gironella es convertirà en la capital catalana del pubillatge del 19 al 21 d'octubre. La vila acollirà els actes de proclamació de l'hereu i la pubilla de Catalunya que promou el Foment de les Tradicions Catalanes conjuntament, en aquesta edició, amb el consistori gironellenc. A hores d'ara, més de cinquanta candidats opten a convertir-se en els representants del pubillatge a nivell nacional durant el proper any, tot i que la xifra d'aspirants pot créixer fins dijous vinent, quan es tanquen les inscripcions.

El regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall, va explicar ahir durant la presentació que els joves, vinguts de més de trenta municipis, hauran de passar diverses proves orals i escrites que tindran lloc el dissabte 20 d'octubre a Gironella. Un jurat format per membres del pubillatge serà l'encarregat de valorar els aspirants, que hauran de demostrar els seus coneixements en diversos àmbits, principalment, en cultura i tradicions del país. Serà diumenge quan es donaran a conèixer els noms dels nous hereu i pubilla de Catalunya, així com també dels dos representants de les quatre províncies catalanes, en total deu persones que seran escollides entre tots els aspirants que es presentin al certamen d'enguany.

Aquest acte central, i el que està previst que aplegui més públic, tindrà lloc a les roques del Pont Vell, «un espai molt emblemàtic i adient per a la proclamació», va dir Vall, però durant tot el cap de setmana, a banda de les proves, hi haurà diverses activitats dirigides principalment als aspirants d'enguany, així com també a altres membres del món del pubillatge que els acompanyaran durant el cap de setmana, com per exemple el sopar de gala que tindrà lloc el dissabte a la nit al pavelló d'esports de Gironella.

«Una oportunitat»

L'alcalde de Gironella, David Font, va reconèixer que és «un plaer» acollir la proclamació del pubillatge a nivell nacional, i a la vegada «una oportunitat» per a Gironella, per «donar a conèixer el nostre territori a totes les persones que venen de fora, i fer que no sigui la darrera vegada que ens visitin». Per a Font, aquest certamen també és una oportunitat per al sector de l'hostaleria i la restauració del municipi i de la resta de comarca, «perquè porta molta gent que vindrà a passar el cap de setmana», va assegurar. L'alcalde de Gironella considera que cal estar al costat d'actes com aquest «que promouen la cultura i les tradicions catalanes entre els joves». Font va recordar que Gironella ja havia acollit aquest mateix certamen just fa deu anys, el 2008. «Llavors van acomiadar-se del càrrec d'hereu i pubilla nacionals un gironellenc i una puig-reigenca; i enguany, es dona la casualitat que també deixen el càrrec tres berguedans», que són Èric Parcerisa, hereu de Catalunya que va ser hereu de la Valldan; i Oriol Riba i Mireia Roca, hereu i pubilla de les comarques barcelonines, que van ser hereu i pubilla de Gironella.

El president del Foment de les Tradicions Catalanes, Gil Vilarasa, va voler agrair al consistori gironellenc la seva implicació per acollir aquest cap de setmana d'activitats. «És una tranquil·litat per a nosaltres, perquè sabem que a Gironella coneixen molt bé com funcionen aquests tipus d'actes», va afirmar. Per a Vilarrasa el certamen és «una oportunitat per als joves que hi participen per donar a conèixer les seves tradicions i la cultura a la resta de participants i per descobrir nous territoris».