Divendres passat Puig-reig anava a dormir a l'expectativa de què passaria en les hores prèvies a la implementació del nou sistema de recollida porta a porta, que s'iniciarà, a partir d'aquest vespre, a 9 dels 12 municipis berguedans que el faran. La retirada progressiva de contenidors ha acabat amb la supressió dels d'orgànica, el que ha comportat queixes dels veïns i deixalles a terra, fet que ha empès el consistori i l'empresa concessionària a situar 10 contenidors de resta i 10 d'orgànica, el que ha servit per pal·liar el malestar existent des de divendres. El consistori de la segona vila més gran on s'aplicarà ara va expressar la «sorpresa de la retirada de tots els contenidors de residus», ja que esperaven que els d'orgànica es traguessin divendres a la nit.

Puig-reig ha situat els contenidors a l'avinguda de l'1 d'Octubre, just on s'ha d'instal·lar l'anomenada àrea d'emergència del porta a porta i on, fins que no es faci, es mantindran els provisionals de resta i orgànica. Aquesta darrera és la que pot comportar més maldecaps als veïns a causa de l'olor i, en aquest sentit, l'objectiu és que així es puguin solucionar «les necessitats més grans», segons explica l'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba. El mètode provisional ha frenat, en certa mesura, que els veïns deixessin les bosses d'escombraries al carrer d'aquesta vila de més de 4.000 habitants, tot i que ahir se'n podien veure -especialment- al voltant dels contenidors de vidre, els quals es mantindran al seu lloc. La brossa al carrer era més evident divendres, el que va obligar l'empresa que té la concessió a fer una recollida extra al llarg del dia i una a la matinada. El batlle de la vila demana «paciència» als ciutadans.

A Gironella, amb gairebé 5.000 habitants, el consistori apunta que la retirada pràcticament no s'ha notat. Tot i això, al llarg del dia d'ahir es van poder veure casos puntuals de bosses de deixalles i altres estris al voltant dels contenidors de vidre, el que moltes vegades és un fet gairebé habitual fins i tot quan hi ha tots els contenidors al carrer, sigui per deixadesa o quan estan plens. El canvi era la conversa més recurrent al car-rer, i si bé els veïns comentaven la complexitat del sistema, esperen poder-s'hi adaptar amb paciència i tranquil·litat: «Sobretot farà falta molta cura», comentava la dependenta d'un forn de pa a una clienta. L'alcalde de la vila, David Font, va explicar que no hi ha hagut cap incident: «Havíem i hem anat avisant», va justificar.

Els primers municipis

El sistema de recollida de residus del porta a porta s'ha iniciat aquest 14 d'octubre a 9 dels 12 municipis berguedans on s'acabarà implantant. El sistema ja s'aplica a Bagà, Casserres, Cercs, Gironella, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, Olvan, Puig-reig i Sant Julià de Cerdanyola. En el cas de Gironella i Puig-reig, el canvi es farà avui a les 10 de la nit, mentre que la resta el faran dilluns, a partir de les 6 del matí, ja que la recollida és diürna. D'altra banda, a Berga, Avià i Vilada s'implementarà a partir del 4 de novembre. A la resta de municipis on no s'aplica, es crearan àrees tancades on caldrà un codi d'accés per usar els contenidors.