Avià haurà d'esperar fins a la primavera del 2019 per tenir la seva depuradora d'aigües en ple funcionament. Les expropiacions d'alguns col·lectors han comportat problemes que allarguen encara més la posada en marxa d'aquest sistema, segons es va explicar ahir al municipi, en l'anomenada festa/debat per la depuradora d'Avià, amb la participació d'una seixantena de persones. Representants del projecte van explicar els motius de la demora i els dubtes dels ciutadans d'una obra de 2.528.547,82 euros.

Després de la benvinguda amb l'actuació musical de Maria Coma, el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana, va explicar que «està tot a punt, només hi falta l'aigua», a més del col·lector. Preguntat pel públic, va assegurar que la riera passaria tota neta i que «s'hauran de fer campanyes i recordar-ho a la gent, perquè la sensibilitat creixi».

El focus es va centrar en la xer-rada/col·loqui sobre L'estat de la qüestió, amb l'adjunt a la direcció de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, i el representant de l'empresa concessionària OMS SACEDE, Carles Berdonces. El representant de l'ACA va explicar els antecedents d'un projecte que s'ha anat demorant. L'inici de les obres ja es van endarrerir del 2005 al 2010/11, però es van aturar al cap d'uns mesos, i no es van reprendre fins a l'any 2016. El representant va «felicitar Aigües Netes [plataforma organitzadora de la jornada] i les agrupacions ambientals del territori perquè fan una pressió necessària».

Actualment, «les obres estan pràcticament finalitzades i només falta acabar els col·lectors generals. Per fer-ho cal resoldre algunes expropiacions i fer les escomeses elèctriques de les estacions de bombament», va dir l'adjunt de direcció de l'ACA. Es preveu que les actuacions prèvies d'ocupació es convoquin a final de novembre i es puguin tenir els terrenys a final d'any, mentre que al principi del 2019 es faria l'expropiació dels col·lectors per arrancar la depuradora a la primavera. «Que estigui la depuradora no vol dir que s'hagin solucionat tots els problemes», recordà Reyes, ja que «cal fer pedagogia». El representant de la concessionària que ha dissenyat, construït i explotarà durant 15 anys la depuradora va apuntar que «falta un bombament per enviar la major part del cabal cap a la depuradora, ara només es podria enviar a la zona de Graugés».

L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, va explicar les dues zones que falta enllestir. «Un trosset del vessant de Coforb i el problema de l'expropiació amb la propietària de la zona del barri de la Creu, el que pot marejar una miqueta», assegurà. La batllessa va dir que és «optimista» en el primer dels casos, i espera que en el segon no acabi passant res, tot i que «no serà fàcil». En aquest sentit va fer una petició a l'ACA perquè «pressioni» el Servei d'Expropiacions.

Tot i la dificultat per donar terminis clars, el representant de la concessionària va dir que «al final de gener podríem tenir les instal·lacions fetes. Hem de ser capaços de posar-ho en servei entre el març i l'abril, el que vol dir que les aigües ja no s'aboquen a la riera, sinó que entren a la depuradora», per bé que la burocràcia pot allargar els terminis. «Farem el que sigui perquè es connecti, no ens podem permetre que estigui aturat», apuntà Reyes.

Un dels temes que va sortir al debat és la possibilitat de fer una primera obertura, abans de la finalització total del projecte. «Tècnicament no hi ha problema, però administrativament és l'ACA qui té la paraula», va explicar Carles Berdonces, ja que l'Agència ha d'analitzar si el cabal seria suficient per omplir el reactor biològic. Quan es posi en funcionament la zona de Cal Tana, hi haurà «gran part del cabal i no hi hauria d'haver gran problema». Els representants de les dues parts diuen que no tenen cap problema en començar «com més aviat millor», ja que és bo per a ells i per als ciutadans.

El regidor Subirana també va explicar que s'ha instal·lat una electrovàlvula que ha de servir per garantir el cabal ecològic de la riera. Un cop al dia deixarà anar, de cop, una quantitat determinada d'aigua, que serà d'entre 10 i 20 metres cúbics, perquè la riera no quedi seca. Des de fa molts anys, per la riera no baixa aigua si no plou, ja que no sobreeix el pantanet. Així, hi haurà sempre un volum d'aigua constant per mantenir la vida i la reintroducció d'espècies autòctones plantejades.

En la segona xerrada, la membre del moviment Lluçanès Viu i exalcaldessa de Santa Eulàlia de Puig-Oriol Eva Boixadé plantejava Què més hi podem fer?, en què explicava la seva experiència. Avui s'ha programat una jornada de portes obertes, de 10 a 1.