Quan amb prou feines s'ha arribat a l'equador de la campanya del bolet, al Berguedà ja s'han perdut, fins ara, més boletaires que en tots els anys anteriors: quinze en aquesta tardor. Per aquest motiu, és la comarca catalana que lidera enguany la xifra de recerques d'aquest tipus per part dels Bombers. La gran majoria de serveis es van dur a terme el setembre, que es va tancar, a tot Catalunya, amb un total de 43, el rècord en un mes de setembre.

Segons dades del departament d'Interior de la Generalitat, fins al 8 d'octubre passat, el nombre de recerques de boletaires al Berguedà ja era de quinze, dues més que les que hi havia hagut durant tota la tardor del 2014, que era l'any que, fins ara, tenia el rècord. En concret, aquell 2014, entre l'agost i el desembre, hi va haver tretze recerques dels Bombers a la comarca berguedana. El 2016, que va ser un altre bon any boletaire, la xifra total de la tardor va ser d'onze, és a dir, quatre menys de les que s'han registrat fins ara.

L'excel·lent inici de la temporada boletaire d'enguany, gràcies a les pluges de la primavera i de l'estiu, va portar una allau de boletaires el setembre als boscos catalans, principalment del Prepirineu. Això va fer que, només aquell mes, els Bombers haguessin de rescatar 13 boletaires al Berguedà, 25 en el conjunt de les comarques centrals i 43 en en el total de Catalunya. En tots els casos, es tracta d'un rècord de serveis d'aquestes característiques en un setembre.

La falta de pluges de les últimes setmanes ha fet reduir la presència de bolets als boscos i, com a conseqüència, ha fet minvar la visita de boletaires. Per aquest motiu, en el mes d'octubre, el nombre de recerques dels Bombers ha disminuït considerablement. De tota manera, els experts adverteixen que tot just ens trobem a mitja temporada i que, cap a final d'octubre, es preveu una nova estesa de rovellons i llenegues als sotaboscos, cosa que pot fer tornar a disparar la fal·lera boletaire i, per tant, els dispositius de recerca dels Bombers.

Fins ara, aquest 2018, a tot Catalunya, en dades fins al 8 d'octubre, els Bombers ja han hagut de dur a terme 49 recerques de boletaires, 15 de les quals són les del Berguedà, que és la comarca amb més serveis, seguida del Ripollès (10), de l'Alt Urgell (8), del Solsonès (4) i del Pallars Sobirà (4).

La xifra de 49 supera el nombre absolut de recerques que hi va haver a Catalunya el 2015, el 2016 i el 2017, tot i que encara queda lluny de les 86 recerques amb què es va tancar el 2014. Tot i així, els Bombers adverteixen que es pot tornar a superar aquesta xifra si, quan torni la febre al final d'octubre i al novembre, els boletaires no segueixen els consells bàsics.

I quins són aquests consells? Els Bombers recomanen als boletaires que no vagin sols i que mantinguin sempre el contacte visual i verbal amb la resta de persones del grup. I que es prenguin punts de referència per orientar-se, com ara camins, barrancs o el lloc on s'ha aparcat el cotxe.

Els Bombers també recomanen que, ara que el dia és més curt, es planifiqui la tornada per arribar al punt de partida abans que es faci fosc. «Sempre hauria de sobrar temps per a qualsevol imprevist», assenyalen des del cos d'emergències.

Abans de sortir cap al bosc, els Bombers també demanen als boletaires que comprovin la previsió meteorològica i que s'informin sobre la zona si no la coneixen. És important, afegeixen, portar equipament adequat, menjar i aigua. També recomanen dur roba de colors vius per facilitar la seva localització en cas de perdre's. I demanen que portin mapes i sistemes de GPS que sàpiguen utilitzar bé. En cas que algú es desorienti, pot trucar al telèfon d'emergències 112.

Els Bombers també aconsellen que tothom adapti l'activitat a la seva condició física i a l'edat, i que s'evitin zones abruptes i amb risc de precipitació.