L'inici del nou sistema de recollida de deixalles porta a porta al Berguedà «no ha anat com havia d'haver anat» denunciava ahir a Regió7 Josep Maria Altarriba, alcalde de Puig-reig, una de les dues poblacions més grans de la comarca, juntament amb Gironella, on s'ha aplicat el nou sistema de les 9 dels 12 pobles on s'acabarà implantant enguany. El porta a porta ha nascut coix. Per exemple: anit a Cal Rosal els comerciants no disposaven dels cubells i no podien fer la recollida, amb l'agreujant que els contenidors convencionals es van retirar la setmana passada i per tant no sabien on havien llençar les deixalles després d'un llarg cap de setmana de tres dies que en aquest nucli ha estat concorregut.

El fet que el nou sistema s'apliqui una setmana després d'haver retirat els contenidors convencionals, per exemple a Bagà, s'ha traduït que els pocs contenidors que s'havien deixat per a emergències (o directament a terra als espais on n'hi havia) han quedat curulls de brossa de tota mena. A més, el Consell no té a punt les 40 àrees d'emergència (illetes de contenidors) d'accés restringit que havien d'estar fetes coincidint amb l'estrena del nou sistema. Aquest fet ha provocat que els contenidors que hi ha (en alguns casos) també s'hagin omplert de tota mena de deixalles indiscriminadament.

Nou són els municipis que entre diumenge a la nit i ahir van estrenar-se en un model que s'aplica perquè el Berguedà deixi d'estar a la cua del reciclatge a Catalunya i passi del 30% al 70%: Bagà, la Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Cercs, Olvan, Casserres, Puig-reig i Guardiola de BerguedàPuig-reigGironella. El proper dia 4 de novembre començarà a Berga, que serà la població més gran del país on s'aplicarà aquest sistema. També es farà a Avià i a Vilada.

En total s'aplicarà a 12 municipis dels 31 de la comarca. Als 19 restants s'implantarà un nou sistema consistent a agrupar els contenidors a l'interior d'illetes tancades d'accés restringit on els veïns (que s'hauran d'acreditar) hi abocaran les deixalles. Aquesta part del nou model de recollida encara no té data per aplicar-se. El conseller de Medi Ambient, Xavier Francàs, calcula que podria ser entre final d'aquest any i principi del que ve. Tot plegat el nou model que han triat els 31 municipis de la comarca (cadascú el seu) costa 2,7 milions d'euros, segons Francàs. Per ara només s'ha fet el concurs del porta a porta amb un pressupost de licitació d'1,2 milions d'euros. La resta no s'ha posat encara a concurs perquè el Consell comptava demanar unes ajudes al programa Feder. Com que encara no s'han convocat les ha demanat a la Diputació.

Per iniciar l'aplicació del nou sistema de recollida de deixalles del porta a porta la setmana passada es van anar retirant els contenidors convencionals llevat dels de vidre, que són els únics que quedaran al carrer. Els comerciants i veïns han rebut cubells per treure les deixalles davant dels negocis i de casa (orgànica, envasos, paper, rebuig i tèxtil sanitari) els dies que toqui en uns horaris establerts. Als municipis més gran com Gironella i GironellaPuig-reig

El nou sistema que tot just ha començat té moltes coses per millorar tal com s'ha posat de manifest. «L'estrena està sent complicada», assegurava l'alcalde de Puig-reig. «Potser hauria calgut més temps per fer una campanya de sensibilització. Hi ha hagut una certa psicosi. Hem començat amb mal peu i la gent s'ha enfadat. Qui havia de gestionar això no ho ha fet prou bé», reblava Josep Maria Altarriba.

El mateix conseller de Medi Ambient, Xavier Francàs, admetia que on abans hi havia els contenidors i ara només hi ha els de vidre (els únics que no desapareixeran) o alguns que hi han quedat per cobrir emergències estaven «una mica col·lapsats» -plens de porqueria. Aquestes situacions han obligat les empreses que presten el servei a redoblar esforços i reforçar el servei de recollida. Francàs deia que aquesta setmana caldrà veure com va anant cada dia la recollida, prendre nota del que no funcioni i millorar-ho. Amb tot, assegurava que «estem molt confiats que anirà bé, confio molt en la població».

Cal Rosal sense cubells

La data triada per dur a terme el canvi tampoc ha satisfet. El fet que divendres fos festiu s'ha traduït en un cap de setmana llarg amb molta més afluència de visitants i s'ha generat més brossa. I això ha passat quan ja s'havien retirat (o molt majoritàriament) el contenidors convencionals i abans que es comencés la nova recollida. Xavier Corriu, president de l'Associació de Botiguers i Comerciants de Cal Rosal, explicava a Regió7 que en aquest nucli els contenidors convencionals es van retirar a final de la stemana passada. «I hem passat divendres, dissabte i diumenge amb milers de persones sense contenidors» dels antics i tampoc sense els del nou sistema. De fet, ahir a la tarda, els comerços encara no havien rebut els cubells per poder abocar els residus, es lamentava Curriu, que regenta un establiment de jardineria a Cal Rosal. En uns termes similars s'expressava Efrem Vila, del restaurant Sol i Cel, que denunciava que «ningú ens ha fet cas. Hem trucat a l'Ajuntament, al Consell, a l'empresa, i res. Volem solucions».