"La culpa és meva". Això ha afirmat Xavier Francàs, conseller de Medi Ambient, referint-se a tot allò que no ha funcionat correctament els primers tres dies d'implantació del nou sistema de recollida de deixalles del porta a porta que s'ha aplicat a 9 municipis de la comarca. El dia 4 s'aplicarà a Berga, Avià i Vilada.

Responent un pregunta que ha formulat el grup d'ERC en el ple del Consell Comarcal d'aquest dimecres, Xavier Francàs ha reconegut que "hi hagut incidències" especialment amb el retard en l'entrega dels contenidors als grans productors. Segons Francàs aquest dimecres ja s'han repartit tots els contenidors de botigues i restaurants que faltaven. "Assumeixo que hi hagut coses que han fallat i les hem de polir aquesta setmana". El conseller de Medi Ambient ha reconegut que hi hagut desajustos en la implantació del porta a porta però ha negat que hi hagi hagut manca de planificació. "Es diuen coses i no s'aplique al peu de la lletra" ha comentat al ple.

El responsable polític de la posada en marxa del nou servei a la comarca, ha explicat que les incidències que hi hagut es van arreglant i que hauran de servir per aprendre i evitar cometre els mateixos errors per la implantació del porta a porta a Berga.

Ha destacat la col.laboració de la ciutadania per tirar endavant el nou model de recollida. "A la població li hem de posar un 10". Així mateix ha destacat la feina que fan totes les persones involucrades en la posada en marxa del servei i el sobreesforç de les empreses concessionàries del servei per netejar els carrers de brossa.

Xavier Francàs ha dit que aquest dissabte es tancaran 14 illetes de contenidors d'accés restringit i "en tenim 18 de planificades" de les 40 que ja hi hauria d'haver a 12 municipis dels 31 de la comarca on s'aplica el porta a porta. Francàs ha admès que haurien d'haver estat fetes el dia 1 d'octubre. El conseller de Medi Ambient s'ha compromés que en els tres municipis on s'ha de posar en marxa el porta a porta el 4 de novembre, Berga, Avià i Vilada, abans ja estaran fetes totes les àrees d'emergència dels contenidors.

També ha dit que dijous 18 d'octubre es decidirà quins dies es retiren els contenidors convencionals de Berga, Avià i Vilada. Per la seva banda el flamant president del Consell del Berguedà Josep Lara ha dit que "s'està treballant al màxim més hores que té el dia. Vull demanar paciència i tranquil.litat" perquè el sistema "està començant a funcionar" destacant que els desajustos es van normalitzant.

Eduard Coronado portaveu del grup d'ERC ha exposat que el porta a porta és un model "ambiciós amb el qual estem tots a favor" assenyalant el compromís de tost els grups polítics per la implantació d'aquest sistema. Ha exposat que cal a garantir que en la posada en servei del porta a porta a Berga no es reprodueixin els problemes que hi hagut fins ara. El conseller d'ERC Josep Subirana ha demanat al govern del Consell que es redoblin els esforços per tal que la implantació, especialment, a Berga, la ciutat més gran de Catalunya on es farà, vagi bé.

Pla especial de La Baells

El ple del Consell Comarcal del Berguedà ha fet l'aprovació inicial del pla especial de la Baells que regula les activitats que es poden dur a terme en el seu àmbit d'influència. A partir d'ara aquest pla estarà a exposició pública a partir de dijous 18.

El conseller de Medi Ambient Xavier Francàs ha recordat que es tracta d'una vella assignatura pendent que neix de la voluntat de la comarca que el pantà de la Baells esdevingui alguna cosa més que un dipòsit d'aigua per al subministrament de Barcelona i la seva connurbació. Francàs ha destacat que aquest treball s'ha fet de bracet amb l'ACA i la Diputació.

Aquest pla ha estat votat a favor de tots els regidors de tots els grups menys de l'exalcalde de VIlada i conseller de govern Pere Farré, que ha dit que amb aquest ple "s'han deixat perdre aprofitaments i em reservo el dret de fer al.legacions". Va dir que s'ha de fer aprovació inicial i també presentar al·legacions per fer una provació final més ambiciosa.

Liciten les obres del xalet del Catllaràs

El ple també ha tret a licitació les obres de millora del xalet Catllaràs de la Pobla de Lillet per un import de 567.000 euros. Aquest immoble és obra de l'arquitecte Antoni Gaudí. L'obra llargament reivindicada pel consistori de la Pobla permetrà agençar-se aquest immoble. L'obra serà possible gràcies a una ajuda del Feder, d'un pal de foment i d'una aportació de la Diputació de Barcelona.