L'Ajuntament de Berga celebra avui, a les 8 del vespre, el ple per triar un nou alcalde de la corporació després que el 4 d'octubre passat es fes efectiva la condemna de Montse Venturós a mig any d'inhabilitació per a l'exercici de càrrecs públics, per haver-se negat a despenjar l'estelada del balcó consistorial en dos períodes electorals a requeriment de la Junta Electoral, després d'una denúncia de Societat Civil Catalana.

Tot i que aquest ple s'ha convocat formalment per triar un nou alcalde per satisfer el que marca la llei, ni el govern de la CUP ni els grups majoritaris del PDeCAT i ERC en pensen proposar cap, tal com ja han anunciat. Per tant, si el ple es desenvolupa com preveuen els grups, no hi haurà nou alcalde.

Des que es va fer efectiva la inhabilitació de Montse Venturós, l'alcalde accidental de Berga és el primer tinent d'alcalde, Oriol Camps.

Tal com ja va informar aquest diari al seu dia, l'article 196 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) preveu que en el cas que cap regidor vulgui ser alcalde -com es preveu que passi a Berga-, sigui proclamat alcalde el regidor que encapçali la llista que va obtenir més vots. Si Venturós està inhabilitada, el següent en aquest moment és Francesc Ribera Titot, que era el número 3 de la llista de la CUP, perquè la número 2, Anna Alsina, va dimitir. Ribera és regidor de Governació, Promoció Econòmica i Planificació pressupostària i segon tinent d'alcalde. Tanmateix, si Ribera no accepta el càrrec ni tampoc els següents regidors de la CUP, l'article 196 de la Loreg preveu que aleshores sí que hi hauria d'haver un alcalde accidental fins que s'acabi el mandat, un batlle que podria ser el mateix Francesc Ribera.

Al ple d'avui no hi haurà el segon punt inclòs a l'ordre del dia en la convocatòria tramesa als mitjans de comunicació, i que era errònia. Hug Tuyet, de la CUP, no serà regidor com s'havia anunciat perquè ha renunciat a ocupar l'escó que queda buit amb la inhabilitació de Montse Venturós. Ho serà la historiadora Roser Valverde. Amb tot, no té les credencials preceptives i no podrà prendre possessió del càrrec. El darrer punt de l'ordre del dia és l'elecció «d'alcalde o alcaldessa de l'Ajuntament de Berga».