Spora, l'empresa de Serveis Ambientals contractada pel Consell Comarcal del Berguedà que ha dissenyat el nou model de gestió de residus del Berguedà i la seva implantació, ha fet una crida als veïns de Berga per tal que no vagin tots de cop a buscar els cubells que es comencen a repartir avui. Laia Valenzuela, cap de servei d'aquesta firma, ha explicat a Regió7 que, per tal d'evitar un col·lapse i cues en el lliurament del material, es recomana anar a buscar-lo de forma esglaonada. «Ningú no es quedarà sense», ha indicat.

El material inclou els cubells i les bosses per fer la recollida de brossa amb el nou model del porta a porta. El repartiment començarà avui en tres punts: el mercat municipal, l'hotel d'entitats i el magatzem del museu, d'11 a 2 i de 5 a 8. El lliurament en aquests tres llocs es farà fins al 27 d'octubre. A partir del 29 d'octubre i fins al 8 de novembre, el material es lliurarà exclusivament al mercat municipal, on també hi haurà ubicada l'oficina d'atenció al públic del servei. Els punts de recollida estan pensats perquè cada dia es puguin lliurar una mitjana de 250 cubells cadascun amb dues persones a cada punt, sis en total. «Demanen a la gent que es reparteixin, que no vinguin tots de cop perquè així no hi haurà cues» com va passar a Gironella i Puig-reig

Avui comença el repartiment del material als particulars, i aquesta setmana ja s'ha començat a distribuir els bujols als grans productors, oficines, botigues o restaurants. Se'n repartiran 900. Laia Valenzuela ha explicat que estaran a punt per al dia 4 de novembre, quan s'inicia la recollida porta a porta a Berga, la ciutat catalana més gran on s'implantarà aquest nou sistema. La recollida es farà a partir de les 10 de la nit d'aquell dia.

D'altra banda, Laia Valenzuela ha avançat a aquest diari que la retirada dels contenidors convencionals dels carrers de Berga es farà pocs dies abans de l'inici del porta a porta i de forma «més compactada» que fins ara. En breu es decidiran les dates de la retirada i se n'informarà els usuaris amb uns adhesius que es col·locaran als contenidors. D'aquesta manera es volen estalviar els problemes que s'han provocat, per exemple, a Bagà, on els contenidors de cartró es van treure set dies abans de l'inici del porta a porta.

Arriben els cubells

Ahir era previst que arribessin la majoria dels cubells a grans productors dels 9 pobles de la comarca que no els havien rebut encara malgrat que els haurien d'haver tingut abans del dia 14. Laura Valenzuela ha explicat que el retard es perquè els bujols que van encarregar no els els van servir a l'hora. Dels 850 que s'havien de repartir se n'han distribuït 750 i el centenar restant no s'havien pogut lliurar ahir perquè no s'havia trobat el propietari al negoci, segons Laia Valenzuela.

A final de setmana el nou servei «ja s'haurà estabilitzat». La transició del vell al nou model té dos moments crítics, ha explicat Valenzuela. «La setmana abans i la primera setmana del servei són complicades, no al Berguedà, sinó a tot arreu on s'implanta», ha assegurat. I ha afegit que la resposta dels berguedans «és molt bona i ho estan fent molt bé».