Si no hi ha bolets, els mesos d'octubre i novembre són molt fluixos pel sector turístic del Berguedà, però aquest any la realitat és una altra. A hores d'ara, trobar una habitació lliure per aquest cap de setmana a la comarca és gairebé impossible. El Berguedà frega la plena ocupació, i tot s'explica per la inauguració, aquest dimecres, de l'Horrorland, el primer parc d'atraccions de terror del sud d'Europa. En declaracions a l'ACN, l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha admès estar completament sorprès del ressò que ha tingut la iniciativa. Prova d'això és que les gairebé 22.500 entrades per accedir al parc estan exhaurides amb visitants d'arreu d'Europa. El ressò també és mediàtic i ja hi ha 30 mitjans acreditats pel dia de la inauguració, entre ells d'internacionals com Reuters o la CNN.

Ni els mateixos organitzadors s'esperaven l'èxit que ha tingut l'obertura a Cercs del primer parc de l'horror del sud d'Europa. L'alcalde del municipi, Jesús Calderer, ha explicat que es tracta d'un projecte extraordinari en dos sentits. D'una banda, perquè ha crescut de manera exponencial des del seu inici i, de l'altra, perquè compta amb una excel·lent acceptació al territori.

De fet, el projecte s'ha estès com una taca d'oli, i està tenint un fort impacte econòmic a la comarca. Els primers que ho van notar van ser els negocis hotelers, que van veure com, de sobte, dates que solien ser molt fluixes des del punt de vista d'ocupació s'omplien de visitants d'arreu d'Europa. "Al principi ens vam estranyar quan vam veure que tanta gent ens demanava per unes dates en concret, i després ho vam entendre tot", ha explicat la gerent de l'Alberg de Berga, Gemma Ribolleda.

L'oportunitat no s'ha de deixar escapar, i hi ha restaurants que han decidit sumar-se a la iniciativa oferint als seus comensals plats temàtics de l'horror. És el cas del restaurant Cal Travé de Berga, que oferirà plats sorpresa a aquells clients que tinguin entrada al recinte. El seu propietari, Marc Travé, no ha volgut avançar gaires detalls sobre aquests plats però, per posar un exemple, ha dit que les clàssiques patates emmascarades seran, durant aquests dies, patates amb sang. Travé també ha aprofitat l'ocasió per traduir la seva carta a cinc idiomes tenint en compte que hi haurà molts clients de l'estranger.

Per altra banda, la iniciativa, ubicada a les antigues instal·lacions de la central tèrmica de Cercs, ha creat uns 170 llocs de treball, més de la meitat coberts amb gent de la comarca.

Principals reptes

L'alcalde de Cercs ha explicat que, a hores d'ara, hi ha sobre la taula dos temes que els ocupen especialment. D'una banda, com resoldre la correcta circulació de vehicles per la C-16 tenint en compte que el parc està situat a peu de carretera i que se celebra durant el cap de setmana, en què el trànsit de vehicles entre Barcelona i la Cerdanya és molt intens. I per altra banda, també caldrà veure com la comarca aconsegueix que part de les 1.500 persones que cada dia visiten el parc es quedin a visitar el territori. "És evident que, a hores d'ara, la comarca no està preparada per absorbir tota aquesta gent", ha explicat.