19 de octubre de 2018
19.10.2018
Regió7

Vilada invertirà 200.000 euros en la restauració de Santa Magdalena de Gardilans

L'estat de conservació de l'església «és molt deficient i perilla la seva estabilitat»

19.10.2018 | 13:57

L'Ajuntament de Vilada restaurarà l'església romànica de Santa Magdalena de Gardilans segons s'ha anunciat aquest divendres en la visita que Josep Ramon Mut, diputat delegat d'Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona ha fet a Vilada.

El consistori viladenc ha aconseguit una subvenció de 200.000 euros del Programa Complementari de Reforma i Millora d'Equipaments Locals de la Diputació de Barcelona. Fonts municipals han informat que els diners obtinguts serviran per cobrir la primera fase dels treballs de restauració: la consolidació estructural de l'edifici i la restauració de teulades.

Les mateixes fonts han explicat que restarà pendent d'una segona fase «i pendents d'obtenir finançament: els treballs d'anàlisi històrica i constructiva, l'acondicionament de l'entorn immediat i la restauració interior de l'església».

Fonts municipals han explicat que actualment l'estat de conservació de l'església «és molt deficient i perilla la seva estabilitat». L'edifici té esquerdes, deformacions, taques d'humitat, entre d'altres. L'any 2016 «es va fer un apuntalament preventiu de les parts més compromeses de l'estructura».

La restauració de l'església és un objectiu prioritari en aquesta mandat pel govern de Vilada «per tal de garantir la viabilitat futura de l'edifici». L'Ajuntament va demanar el recurs de planificació de la intervenció de monuments a través del catàleg de serveis de l'any 2015 de la Diputació. A través d'aquest recurs el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) va elaborar els treballs tècnics específics (aixecament de plànols, estudi geotècnic, seguiment arqueològic de l'obertura de cales i estudi d'estabilitat i diagnosi de lesions) per redactar l'Estudi Previ de Projecte de Restauració que ha definit les línies d'actuació i el cost econòmic aproximat de l'obra.

Una església d'origen romànic


Santa Magdalena de Gardilans és d'origen romànic, tot i que va patir modificacions amb obres fetes als segles XVII i XVIII. L'església apareix clarament documentada l'any 903 en motiu de la seva consagració.

Actualment l'església és BCIL des de l'any 2010. La propietat de l'edifici correspon a la parròquia de Sant Joan de Vilada, que en va cedir l'ús a l'Ajuntament fins a l'any 2039. Si bé és cert que en els últims anys, l'ús de l'edifici s'havia basat únicament en l'aplec anual del 22 de juliol, l'Ajuntament de Vilada confia que «la seva restauració permetrà organitzar-hi un gran ventall d'esdeveniments culturals i turístics»

L'Ajuntament ha convidat a Josep Ramon Mut, Diputat delegat d'Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, a visitar l'església i presentar les línies mestres del projecte de restauració aquest divendres

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit