Gironella va acollir ahir l'elecció de la pubilla i l'hereu de Catalunya, així com els representants de les comarques lleidatanes, barcelonines, gironines i tarragonines. Cinquanta-nou candidates i candidats es van examinar dissabte i Laura Algué i Albert Colell, representants de Solsona, van ser escollits pubilla i hereu de Catalunya del 2018.

Colell, que també va ser escollit hereu de la Catalunya Central el mes de maig passat, estava «realment sorprès i emocionat. Han dit el meu nom i llavors han dit el de la Laura. No ens ho podíem creure, i jo encara ho he d'acabar d'assimilar, però en tinc moltes ganes», explicava el solsoní, i afegia que els que han plegat «han deixat el llistó molt amunt».

L'entitat encarregada de l'organització, Foment de les Tradicions Catalanes, va dividir les activitats en tres dies. Així, divendres al vespre Gironella va acollir el comiat informal de la pubilla, l'hereu, les dames i els fadrins de Catalunya de l'any 2017. L'anterior pubilla, Anna Montraveta, també és de Solsona.

La vicepresidenta de l'entitat, Montse Auguets, ha explicat a Regió7 que poques vegades es dona la situació que la pubilla i l'hereu siguin del mateix lloc, que enguany també ha ocorregut amb els dos representants de les comarques barcelonines, que són Laia Medalla i Bernat Bernabeu, de Navarcles. Tot i així, encara ha passat menys que hi hagi hagut dues pubilles del mateix indret durant dos anys consecutius. El darrer cop va ser amb les pubilles representants de Manresa, els anys 2011 i 2012.

Laura Algué, actual pubilla de Catalunya, es va postular com a candidata «per representar Solsona, per sentir-me encara més part de la cultura catalana i per poder mantenir aquesta tradició llargs i llargs anys». Ahir a la tarda, després de les emocions viscudes durant els tres dies i l'explosió d'energia que va suposar l'elecció, ja no li quedava veu.

Examen escrit i oral

Durant la jornada de dissabte es van portar a terme els exàmens escrits i orals. Pel que fa als orals, la majoria de candidats deien que els havia anat bé, que s'havien sentit còmodes conversant amb els membres del jurat. Enguany, el tribunal ha destacat que hi havia molt nivell entre els participants i que molts candidats mereixien les bandes i les faixes.

Auguets va afegir que l'examen escrit va donar pas a l'entrevista oral, que analitzava la manera d'expressar-se i, a més, durant els tres dies el jurat també ha seguit el comportament dels participants en relació amb els altres. «El primer examen és tipus test sobre cultura catalana, hi havia preguntes com ara quin és l'únic riu de Catalunya que desemboca a l'Atlàntic, que és el Garona de la Val d'Aran; on està situada la seu de les Nacions Unides o distingir en una llista quin dels noms no ha estat president de Catalunya», segons l'hereu català Albert Colell.

A més, després del test amb vint preguntes hi havia una redacció amb dos temes per desenvolupar a partir de dues frases. Colell va triar «Només sí és sí», i va parlar sobre feminisme, mentre que l'altra opció demanava «Quina festa proposaries com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO».

Calendari

L'acte de proclamació a la Roca del Riu va ser l'activitat central d'un diumenge que també va incloure la concentració de tot el pubillatge a l'institut a partir de les deu del matí i una cercavila pels carrers de Gironella a partir de les onze.

El regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall, que també és membre de la junta del Foment de les Tradicions Catalanes, destacava la intensitat d'aquests tres dies per al municipi, que va acollir fa deu anys el mateix esdeveniment i el defineix com una oportunitat «per donar a conèixer les tradicions i espais històrics del municipi». Per exemple, dissabte es va inaugurar un mural que commemora l'elecció de la pubilla i l'hereu de Catalunya del 2018.

El pubillatge català ha portat unes més de quatre-centes persones a la comarca del Berguedà durant aquest cap de setmana, segons fonts de l'organització, i el cap de setmana vinent hi ha una cita per als nous representants a Avià.