L'Ajuntament de Vilada restaurarà l'església romànica de Santa Magdalena de Gardilans, que està en molt mal estat de conservació, motiu pel qual des del 2016 algunes de les parts del seu interior estan apuntalades. El diputat delegat d'Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut, ha visitat recentment Vilada i aquest immoble -que és propietat de la parròquia de Sant Joan de Vilada però que està cedit al consistori local fins a l'any 2039-on s'actuarà, amb l'alcaldessa Montse Badia i també els regidors Joaquim Espelt i Carme Cirera.

El consistori viladenc ha aconseguit una subvenció de 200.000 euros del Programa Complementari de Reforma i Millora d'Equipaments Locals de la Diputació de Barcelona. Fonts municipals han informat que els diners obtinguts serviran per dur a terme la primera fase dels treballs de restauració: la consolidació estructural de l'edifici i la restauració de teulades.

Les mateixes fonts han explicat que faltarà realitzar una segona fase per a la qual no hi ha finançament i que servirà per fer «els treballs d'anàlisi històrica i constructiva, el condicionament de l'entorn immediat i la restauració interior de l'església». L'alcaldessa de Vilada, Montse Badia, va informar que aquesta segona fase té un cost estimat de 100.000 euros i que s'haurà de programar quan es disposi de diners.

Fonts municipals han explicat que actualment l'estat de conservació de l'església «és molt deficient i perilla la seva estabilitat». L'edifici té esquerdes, deformacions, taques d'humitat, entre altres patologies. L'any 2016 «es va fer un apuntalament preventiu de les parts més compromeses de l'estructura». Aquesta situació fa que sigui necessari començar els treballs tan aviat com es pugui. En la seva visita al temple, el diputat Josep Ramon Mut va dir que, davant «de l'alt risc de col·lapse», les obres s'han de dur a terme no més enllà del 2019.

La restauració de l'església és un objectiu prioritari en aquest mandat per al govern de Vilada «per tal de garantir la viabilitat futura de l'edifici». L'Ajuntament va demanar el recurs de planificació de la intervenció de monuments a través del catàleg de serveis de l'any 2015 de la Diputació. A través d'aquest recurs el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) va elaborar els treballs tècnics específics (aixecament de plànols, estudi geotècnic, seguiment arqueològic de l'obertura de cales i estudi d'estabilitat i diagnosi de lesions) per redactar l'Estudi Previ de Projecte de Restauració que ha definit les línies d'actuació i el cost econòmic aproximat de l'obra.

Una església d'origen romànic

Santa Magdalena de Gardilans és d'origen romànic, tot i que va patir modificacions amb obres fetes als segles XVII i XVIII. L'església apareix clarament documentada l'any 903 amb motiu de la seva consagració.

L'església viladenca està declarada Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) des de l'any 2010. La propietat de l'edifici correspon a la parròquia de Sant Joan de Vilada, que en va cedir l'ús a l'Ajuntament fins a l'any 2039.

Fonts municipals han indicat que «si bé és cert que, en els últims anys, l'ús de l'edifici s'havia basat únicament en l'aplec anual del 22 de juliol, l'Ajuntament de Vilada confia que la seva restauració permetrà organitzar-hi un gran ventall d'esdeveniments culturals i turístics».