Els problemes que ha generat la retirada prematura de contenidors convencionals a 9 dels 12 municipis berguedans on s'ha implantat el nou sistema de gestió de residus del porta a porta a la comarca farà que a Berga (i també a Avià i Vilada) aquesta operació es faci més compactada i pocs dies abans de la seva implantació el dia 4 de novembre. En concret a Berga la nit de l'1 al 2 de novembre es retiraran 44 contenidors d'envasos i papers i la nit següent mig centenar més. El dia 3 de novembre a la tarda es retiraran els entre 160 i 170 contenidors de matèria orgànica i, finalment la nit del 3 al 4 de novembre es treuran els 400 contenidors de rebuig (els verds). Amb aquesta mesura es vol evitar els problemes que va generar a poblacions de l'alt Berguedà la retirada d'aquests contenidors fins i tot una setmana abans de la posada en marxa del nou sistema.

En una compareixença per fer balanç del nou model de gestió de residus aquest dimarts , el president del Consell Comarcal Josep Lara ha explicat que els responsables municipals i del Consell s'han posat d'acord "per retirar més tard els contenidors de Berga per no repetir errors". També es farà una campanya informativa per tal que els veïns sàpiguen quan es retiraran i també es posaran unes enganxines als contenidors.

Tot plegat s'enmarca dins d'una campanya comunicativa que ha endegat el Consell després de detectar errades en la posada en servei del nou model que inclou fer balanços públics setmanals de tot allò que ha funcionat i el que no i el que es farà la setmana següent a les xarxes, als mitjans de comunicació locals i també campanades informatives a les escoles.

D'altra banda, els responsables del servei han assegurat que abans del 4 de novembre s'hauran repartit la totalitat dels cubells a les famílies i els bujols als grans productors que són necessaris per poder fer la recollida del porta a porta. A hores d'ara ja s'han repartit més de 3.000 cubells domèstics que corresponen al mateix nombre de llars de les 8.200 que hi ha a la capital berguedana que serà la ciutat catalana més gran on es posarà en marxa aquest nou model pel que aposta la comarca amb l'objectiu d'augment al el nivell de reciclatge atès que actualment se situa a la cua. A dia d'avui a Berga s'han repartit més del 35% dels kits del porta a porta. També es preveu que estiguin construïdes i tancades les illetes d'emergència amb contenidors d'accés restringit.

Més del 70% de recollida selectiva

La primera setmana que s'ha implantat el nou sistema del porta a porta a 9 municipis del Berguedà aquests han arribat a més del 70% de recollida selectiva que podrien situar-se entre el 75 i el 80% un cop s'hi afegeixi la recollida del vidre i de les deixalleries. Així ho ha explicat Laura Valenzuela, cap de de servei d'Spora, l'empresa de serveis ambientals que gestiona l'aplicació del nou sistema per encàrrec del Consell Comarcal. Haver arribat al 70% de recollida selectiva en la primera setmana del servei suposa haver assolit els objectius del nou model i també superar la fita que marca la Unió Europea en reciclatge que se situa en el 65%. "Nou municipis del Berguedà ho han superat" ha exposat Laia Valenzuela.

Aprendre dels errors

La implantació inicial del porta a porta a 9 municipis berguedans "no ha funcionat perquè potser no hem fet les coses prou bé". Amb aqueste paraules valorava el conseller de Medi Ambient Xavier Francàs la feina feta per l'ens comarcal en l'activació del nou model.

El responsable polític que la liderat l'aplicació del nou model de residus al Berguedà, ha assumit totes les responsabilitats del que no ha funcionat com per exemple que els contenidors de grans productor son es van repartir a l'hora i ha explicat que va passar perquè no van arribar quan tocava. Un altre dels dèficits ha estat que les àrees d'emergència (les illetes de contenidors d'accés restringit) no estan acabades. De fet, a a hores d'ara no hi ha cap de tancada de les 39 que hi ha d'haver als 12 municipis on s'implantarà el nou sistema. Francàs ha dit que n'hi han 12 d'acabades que es tancaran a finals d'aquesta setmana. Tota la resta ha d'estar acabades en les properes tres setmanes.

Un altre problema amb el que han topat és que els cens de grans productors no estava actualitzat i per això també ha passat que no han rebut els contenidors.

El conseller comarcal de Medi Ambient ha dit que hi hagut un seguit de circumstàncies com les esmentades que s'han sumat i han provocat problemes en la posada en servei. Amb tot, ha destacat que mica a mica al situació s'està normalitzant i ha valorat la voluntat dels veïns de voler fer el porta a porta com ho demostren les bones dades de recollida de la primera setmana. "Per mi és una època molt emocionant " perquè un cop hagi passat el període de transició del vell al nou sistema, el Berguedà haurà fet un pas endavant en matèria de recollida selectiva. "Podrem dir que el 2018 els alcaldes del Berguedà han estat a l'alçada en el tema dels residus" per haver adoptat la decisió de posar en marxa el nou sistema.