El Berguedà invertirà un total de 578.000 euros en fomentar el turisme actiu Aquesta inversió s'emmarca dins el projecte de cooperació transfronterera Nattur (acrònim de Natura i Turisme en català, castellà, francès i anglès) que té com objectiu la promoció y desenvolupament de les activitats en el medi natural, tenint en compte l'economia i el desenvolupament sostenible en l'espai fronterer Espanya-França-Andorra.

La sala polivalent del Casino de Berga acull aquest dimarts fins l'hora de dinar el segon seminari europeu del projecte Nattur . El primer seminari de llançament va tenir lloc al Parc de la Prehistòria de Tarascó el passat dia 25 de setembre. El novembre es farà un tercer i últim seminari a Girona i així cada territori participant al projecte haurà acollit un seminari.

Les tècniques de turisme de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà Imma Espelt i Karina Behar han explicat el projecte que durà a terme a la comarca i quins resultats esperen obtenir. Posteriorment han intervingut els representants institucionals i el flamant president del Consell Comarcal del Berguedà Josep Lara (que també ho és de l'Agència) que en aquest seminari ha fet una de les seves primeres intervencions d'ençà que va estrenar el càrrec el 17 d'octubre. Josep Lara ha dit que "és bàsic la col.laboració entre territoris i compartir experiències". Aquest treball en comú reforça el treball en equip. També han intervingut Ronan Guiavarch del Consell Departamental de l'Ariège i Jose Antonio Donaire vicerector de Comunicació i Relacions Exteriors de la Universitat de Girona.

Al llarg del matí es duran a terme diferents conferències d'experiències d'activitats al medi natural respectuoses amb l'entorn a Catalunya.

A la jornada hi participen representants de les entitats cooperants: el Consell Departamental de l'Ariège (que és el cap de ?la del projecte), l'Agència de Desenvolupament Turístic Ariège-Pyrenees, la Universitat de Toulouse Jean Jaurès-Isthia, la Universitat de Girona i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà.

Tots ells han fet una presentació tècnica del projecte explicant les grans línies de treball i seguidament tindran lloc tres ponències i un taller perquè els participants puguin discutir estratègies de creació de producte i de comunicació.

La inversió desglossada

El Berguedà invertirà els seus 578.750 euros de la següent manera: gestió del projecte, 42.000 euros; activitats de comunicació 52.000; valoritzar i experimentar models d'observació territorial de les activitats en el medi natural, 29.000 euros; acompanyament del desenvolupament de les empreses turístiques, 87.000 euros; desenvolupament d'oferta turística sostenible en la pràctica d'activitats en el medi natural, 197.000 euros i «reforçar la competitivitat dels productes turístics transfronterers (Camí dels Bons Homes, Camí de l'últim Càtar i Sentier Cathare)», 157.000 euros.

Fonts de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà ha explicat que les accions previstes tenen per objectiu millorar en sostenibilitat i suport a les empreses turístiques i a les entitats o empreses que organitzen esdeveniments esportius a la natura a través de marques territorials o l'obtenció de certificats de sostenibilitat com el Biosphere, la comunicació i promoció de la sostenibilitat per donar visibilitat a les iniciatives que treballen en aquesta línia mitjançant la creació de vídeos, fulletons, campanyes publicitàries online i offline, la millora dels equipaments vinculats a les activitats al medi natural a través d'inversions en la millora de camins i la seva senyalització; impulsar l'oferta i la promoció de les activitats en el medi natural amb la creació de nous productes turístics, implementació de sistemes de comptatge i coneixement dels usuaris i també l'harmonització de la qualitat i la promoció de les rutes i esdeveniments transfronterers (Camí dels Bons Homes, Camí de l'últim Càtar y Sentier Cathare.

Un dels primers resultats del projecte és un vídeo per promocionar el Camí dels Bons Homes que s'ha presentat a la sessió de presentació d'aquest matí.

El pressupost del projecte Nattur és de 1.786.259,23 euros, cofinançats al 65 % pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). Aquest projecte que se centra en activitats de turisme actiu a la natura com a motor de desenvolupament sostenible a zones transfronteres pirinenques és un dels 62 projectes escollits per la convocatòria del POCTEFA (Programa Europeu).

L'objectiu del programa POCTEFA es enfortir la integració econòmica i social de l'espai frontera Espanya-França-Andorra i la seva ajuda «es concentra en el desenvolupament d'activitats econòmiques, socials i mediambientals transfronterers a través d'estratègies conjuntes que afavoreixin el desenvolupament sostenible del territori»

El Berguedà té la inversió més gran

El Berguedà és el soci d'aquest projecte Nattur que gaudirà d'una inversió més elevada pels tres anys del projecte (2018-2020) i que es divideix de la següent manera: Agència de Desenvolupament del Berguedà: 578.750,00 euros; Consell Departamental de l'Arièja, 564.300,00 euros;Agència de Desenvolupament Turístic Arièja-Pirineus: 276.000,00 euros; Universitat de Toulouse Jean Jaurès- Isthia: 194.380,00 euros, i Universitat de Girona: 172.829, 23 euros.