La imatge de metres i metres de contenidors ocupant els carrers de Berga passarà a la història aviat. El Consell Comarcal del Berguedà té previst retirar-los a partir de l'1 de novembre. Els problemes que ha causat la retirada prematura de contenidors convencionals a 9 municipis berguedans on s'ha implantat el nou sistema de gestió de residus del porta a porta, farà que a Berga (i també a Avià i Vilada) aquesta operació es faci més compactada i pocs dies abans de la seva implantació el dia 4 de novembre.

En concret, a Berga la nit de l'1 al 2 de novembre es retiraran 44 contenidors d'envasos i papers i la nit següent mig centenar més. El 3 de novembre a la tarda es retiraran entre 160 i 170 contenidors de matèria orgànica i, finalment, la nit del 3 al 4 de novembre es trauran els 400 contenidors de rebuig (els verds).

La recollida a Berga comença el dia 4 a les 10 de la nit. Amb aquesta mesura es volen evitar els problemes que va generar a poblacions de l'alt i el baix Berguedà la retirada d'aquests contenidors fins i tot una setmana abans de l'inici del nou sistema.

En una compareixença per fer balanç del nou model de gestió de residus, ahir, el president del Consell Comarcal, Josep Lara, va explicar que els responsables municipals i del Consell s'han posat d'acord «per retirar més tard els contenidors de Berga per no repetir errors». També es farà una campanya informativa perquè els veïns sàpiguen quan es retiraran i també es posaran uns adhesius als contenidors.

D'altra banda, els responsables del servei van assegurar que abans del 4 de novembre s'hauran repartit tos els cubells a les famílies i els bujols als grans productors que són necessaris per fer la recollida porta a porta. A hores d'ara ja s'han repartit més de 3.000 cubells domèstics que corresponen al mateix nombre de llars de les 8.200 que hi ha a la capital berguedana, que serà la ciutat catalana més gran on es posarà en marxa aquest nou model.

Més del 70% de recollida

La primera setmana que s'ha implantat el nou sistema del porta a porta a 9 municipis del Berguedà, aquests han arribat a més del 70% de recollida selectiva, que podria situar-se entre el 75 i el 80% un cop s'hi compti la recollida del vidre i de les deixalleries. Així ho va explicar Laura Valenzuela, cap de de servei de Spora, l'empresa de serveis ambientals que gestiona l'aplicació del nou sistema per encàrrec del Consell Comarcal. Haver arribat al 70% de recollida selectiva la primera setmana del servei suposa haver assolit els objectius del nou model i superar la fita que marca la Unió Europea en reciclatge, que se situa en el 65%.

Aprendre dels errors

La implantació inicial del porta a porta a 9 municipis berguedans «no ha funcionat perquè potser no hem fet les coses prou bé». Amb aquestes paraules valorava el conseller de Medi Ambient, Xavier Francàs, la feina feta per l'ens comarcal en l'activació del nou model.

El responsable polític que lidera l'aplicació del nou model de residus al Berguedà, va assumir les responsabilitats del que no ha funcionat, per exemple que els contenidors de grans productors no es van repartir a l'hora, i va explicar que va ser perquè no van arribar quan tocava. Un altre dels dèficits ha estat que les àrees d'emergència (les illetes de contenidors d'accés restringit) no estan acabades. De fet, a hores d'ara no n'hi ha cap de tancada de les 39 que hi ha d'haver als 12 municipis on s'implantarà el nou sistema. Francàs va dir que n'hi ha 12 d'acabades que es tancaran a final de setmana. Tota la resta ha d'estar acabades les properes tres setmanes.

El conseller Francàs va dir que tot i els problemes, de mica en mica la situació s'ha anat normalitzant. Va destacar la voluntat dels veïns de fer el porta a porta com ho demostren les bones dades de recollida. «Per a mi és una època molt emocionant» perquè un cop passat el període de transició del vell al nou sistema, el Berguedà haurà fet un gran pas endavant en matèria de recollida selectiva.