«Hem demanat que es facin més reunions del patronat cada dos per tres, el govern de la CUP ens ha anat dient que sí però no s'han fet. L'hospital necessita un sotragueig». Així ho ha expressat Xavier Francàs, regidor del grup del PDeCAT-CDC patró de l'hospital comarcal Sant Bernabé de Berga. El grup majoritari a l'oposició a Berga comparteix les denúncies que han fet dos patrons, Josep Vidal i Núria Arnau, avançades per Regió7 ahir. Han posat de manifest que es fan poques reunions ordinàries del patronat i que d'aquesta manera els patrons no poden incidir en les decisions que s'hi prenen, alhora que han denunciat que el gerent actua sense retre comptes de la seva gestió al si del patronat.

Xavier Francàs, representant del grup municipal del PDeCAT al patronat, ha exposat que els falta informació de la gestió de l'ens, per exemple sobre el procés per llogar un TAC, i també que a hores d'ara no saben oficialment qui presideix el patronat després que l'alcaldessa Montse Venturós fos inhabilitada des del 4 d'octubre. «Ho hem demanat però no se'ns ha contestat, no ho sabem», ha dit Francàs, que matisa que suposen que és l'alcalde accidental Oriol Camps, però no en tenen cap confirmació del govern.

Xavier Francàs també ha manifestat que alguns «plecs de clàusules» de serveis que la gerència ha portat a l'aprovació del patronat «no s'ajusten a la normativa actual» i això «ha endarrerit processos» com per exemple el concurs per a l'adjudicació del servei de càtering del centre, que com que no s'ha pogut posar a licitació ha suposat haver de prorrogar l'actual. Xavier Francàs espera que el fet que s'hagi fet pública aquesta situació serveixi perquè «s'acceleri la convocatòria d'una reunió del patronat».

Pel que fa a la potestat de convocar les reunions del patronat, el cap de files del grup municipal del PDeCAT-CDC, Ramon Minoves, ha dit que recau en el president del patronat, que fins ara ha estat l'alcaldessa de Berga, i l'ha responsabilitzat directament que no se n'hagin convocat regularment.

El grup que ha fet més autocrítica és el d'ICV, potser perquè Joan Torres ha treballat durant anys al centre sanitari, del qual havia presidit el comitè d'empresa, i coneix bé els problemes del centre. Assegura que «és culpa de tots nosaltres que el patronat no sigui operatiu, tots els patrons havíem d'haver estat proactius abans». Torres creu que «la responsabilitat que el patronat funcioni o no, és nostra ara i abans», i ha recordat que les problemàtiques en el funcionament de l'ens no són d'ara sinó que s'arrosseguen de fa anys, bo i admetre que en el darrer mandat s'han accentuat especialment pel que fa a les poques reunions ordinàries del patronat que s'han celebrat, que ha atribuït a «un seguit de despropòsits». Una altra raó de pes és que la Generalitat està treballant en la creació d'una empresa pública per gestionar el centre, un fet que ha generat una situació d'impàs. Torres ha posat en dubte, però, que la nova empresa estigui operativa el març del 2019.

D'altra banda, aquest diari va demanar, ahir, l'opinió de l'equip de govern sobre aquesta qüestió i no va rebre resposta.