El Govern posarà a informació pública el mes de novembre les obres de desdoblament de l'eix del Llobregat entre Berga i el túnel de Cercs i la instal·lació del sistema del tercer carril reversible entre aquest punt i Bagà. Així ho va anunciar ahir el conseller de Ter-ritori, Damià Calvet, en el transcurs d'una visita a Berga, on va participar a la Festa del Bolet per ser nomenat un dels Boletaires d'Honor de l'any.

La Generalitat ha optat finalment per aquest doble sistema pels avantatges que comporta al flux desigual de vehicles que es produeix cap a un o altre sentit de circulació i pel seu cost, fixat en 180 milions d'euros. Calvet va argumentar que «és una carretera que els dies de cada dia té entre 8.000 i 11.000 vehicles però que els caps de setmana pot superar els 20.000... Hem de saber gestionar això». La previsió del Govern és que la licitació es faci durant el 2019 i que les obres puguin començar el 2020. A partir d'aquí, les obres haurien de durar uns dos anys i mig. Calvet va afirmar que es tracta del «projecte que necessita el territori» i el que pot assumir pressupostàriament la Generalitat.

El conseller va fer aquest anunci en una edició especial de la Festa del Bolet organitzada per Berga i Castellar del Riu. La festa es va celebrar en la intimitat dels aficionats locals més incondicionals. La festa i el concurs, que algun any ha aplegat més d'un centenar de participants, es va haver de celebrar al passeig de la Indústria de la capital berguedana en comptes del Pla de Puigventós a causa del temporal de neu. La pluja i la baixada de temperatures -a mig matí Berga registrava encara menys de cinc graus- va derivar en un concurs apte tan sols per als herois del bolet. S'hi van inscriure una dotzena de participants, que, teòricament, els havien arreplegat pels voltants de la ciutat durant el matí. Els concursants eren principalment de Berga i comarca. La Festa del Bolet va incloure també el concurs infantil, que es va haver d'habilitar sota mateix de les veles tot disposant sobre el terra matolls de boix. Més d'un va comentar que «tan sols pot passar a Berga que creixin rovellons de l'asfalt».

El president de la Penya Boletaire del Berguedà, que organitza la festa, Ramon Minoves, va argumentar que «és evident que el temps desllueix l'acte, però és clar que els que s'han apuntat al concurs tenen molt mèrit. La gent surt i val la pena tan sols per això continuar tirant endavant la festa». La celebració de la Festa del Bolet en la intimitat dels locals va propiciar la reflexió sobre l'afició. El membre de la colla Andreu Cabezón va argumentar que la gràcia de buscar bolets «és en el fet de sortir a la natura i tornar amb alguna cosa. Abans tan sols hi anàvem els de per aquí, però ara hi va tothom i molta gent embruta la muntanya. S'ho haurien de pensar». Les autoritats locals, començant per l'alcaldessa, Montse Venturós, i continuant pel mateix conseller Calvet i els reprentants de la penya boletaire, van coincidir a demanar a tothom que siguin respectuosos amb el medi natural quan van a buscar bolets. Venturós va demanar als boletaires congregats al passeig de la Indústria que respectin el bosc i no hi deixin deixalles quan van a buscar bolets. Per la seva banda, Calvet, com a conseller també de Medi Ambient, va demanar als presents que facin compatible l'activitat boletaire amb la conservació i respecte de l'entorn natural. En la mateixa línia, l'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, va asse-nyalar que la brossa dels boletaires bruts és un dels problemes que té el seu municipi.

La Festa del Bolet es repetirà l'any que ve, si el temps ho permet, al pla de Puigventós. Ramon Minoves no va confirmar si seria a l'inici o al final del mes d'octubre.