L'Ajuntament d'Avià permetrà posar plaques solars al 100% de la superfície de les teulades (fins ara estava limitat al 40%) així com també panells solars a les façanes dels immobles. L'objectiu és incentivar que els veïns apostin per l'aprofitament de l'energia solar tèrmica o fotovoltaica per produir energia elèctrica per al consum domèstic. Segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana, Avià és el primer poble de l'Estat espanyol que ho farà.

Per fer possible que es puguin posar plaques solars a la totalitat de la superfície de les teulades i també plafons solars a les façanes dels edificis, la corporació ha aprovat per unanimitat en el dar-rer ple municipal, celebrat dilluns, la modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (Poum) d'Avià.

Els objectius de la modificació són «poder integrar i adaptar elements d'energia renovable (sobretot solar) als edificis d'Avià per tal de poder aprofitar l'energia solar i ser més sobirans energèticament de l'exterior, fet que ens farà més forts i resilients sobre possibles alteracions dels mercats energètics o de restriccions del subministrament». Fonts municipals han indicat que paral·lelament «també es pretén regular i facilitar la millora de l'envolupant tèrmica els edificis, de manera que les pèrdues energètiques als edificis existents siguin molt inferiors a les actuals i, en conseqüència, la demanda energètica dels immobles sigui molt més baixa».

El regidor de Medi Ambient, Josep Subirana, ha explicat que la mesura inclou les masies i només és restrictiva per a una dotzena de cases catalogades d'interès especial. Josep Subirana considera que la modificació del Poum és «revolucionària», ja que la majoria d'aquests documents són molt restrictius a l'hora d'implementar mesures d'estalvi energètic perquè, en moltes ocasions, preval «la bellesa» del poble. «És un contrasentit», ha lamentat. Ara, la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central és qui hi haurà de donar el darrer vistiplau.

En el mateix ple, Avià també va aprovar per unanimitat la reducció d'un 50% sobre l'Impost dels Béns Immobles (IBI) durant 10 anys fins a arribar als 1.000 euros i una subvenció de 1.000 euros més per a aquells habitatges que instal·lin panells fotovoltaics amb potència superior a 1,5 KWH. L'any passat s'havia aprovat aquesta bonificació del 50% de l'IBI però llavors s'havia limitat a 3 anys. Fins ara no l'ha demanat ningú.

Aquesta ajuda també se suma als 1.000 euros directes que els ciutadans d'Avià poden demanar quan instal·len panells solars o mesures per promoure la sostenibilitat energètica com ara la instal·lació de sistemes de biomassa, geotèrmia, aerotèrmica o aïllaments, entre d'altres. D'altra banda, també s'han tret els impostos d'obres per als qui facin treballs amb objectius mediambientals.