Josep Lara Tristante (Guardiola de Berguedà, 1969) és president del Consell Comarcal des del 17 d'octubre, càrrec que compaginarà amb el d'alcalde de Guardiola de Berguedà que va estrenar el juny del 2015. Lara és educador social i fa 28 anys que forma part de l'equip de professionals del centre especial de treball del Taller Coloma. Presideix les Nits Musicals de Guardiola de Berguedà, que enguany han estat distingides pel Govern de la Generalitat amb una Creu de Sant Jordi.

Com afronta assumir la presidència del Consell del Berguedà quan falten set mesos perquè s'acabi el mandat?

Amb molta il·lusió, soc conscient que tot està molt en marxa i haurem de seguir els projectes que hi havia encarrilats pel meu antecessor, David Font. Jo intentaré posar-hi la meva signatura pero és cert que els grans projectes ja estan engegats. Penso que el Consell Comarcal d'uns anys ençà és un estament que la gent comença a valorar més, els ajuntaments hi confien i els ciutadans saben que s'hi fan més coses que renovar el DNI.

Hi ha unanimitat fins i tot entre rivals polítics que hi haurà un abans i un després de David Font com a president del Consell, a qui fins i tot han comparat amb Messi. Fa respecte agafar-li el relleu?

Em fa respecte, evidentment, el David és un gran polític, un company a qui avala una gran experiència, té molta capacitat de treball, un gran coneixement de l'administració local i s'ha bellugat molt. Evidentment que em fa respecte, molt, però bé, en el seu dia també vaig haver de substituir Montserrat Ribera, una gran política que havia estat al Parlament. Al final, la gent el que valora és qui té davant, cadascú té la seva forma de fer les coses. Intentaré fer-ho tan bé com pugui, i és cert que el David és el Messi, intentaré seguir les seves passes.

Vostè serà Xavi?

(Somriu) No conec gaire el futbol. Les comparacions sempre són odioses, però és cert que el David és molt capaç, la seva progressió per l'edat que té és meteòrica. Però jo també confio molt en els equips i ell s'han envoltat de gent potent. Independent de qui hi hagi al davant, els equips són els mateixos.

Assumeix la presidència del Consell en plena implantació del nou servei de recollida de residus del porta a porta. Els inicis no han anat com esperaven. Com ho afronta?

És cert que els inicis no han anat bé, han sigut complicats. Potser la precipitació política de voler-ho implantar ràpid ha donat peu que no hi hagués materials, les illetes no estaven acabades, però tinc molta confiança en aquest sistema. Als pobles que s'ha implantat hi ha una certa pau, la gent ja ha entès que el sistema funciona, que és una altra forma de treure els residus de casa. Al cap de 15 dies les coses estan més tranquil·les.

El dia 4 de novembre es posa en marxa a Berga

Bé, tenim la gran sort que hem començat per poblacions més petites, hem comès errors i no els hem de tornar a repetir. La gran problemàtica ha estat la falta d'informació, que d'avui per demà desapareguessin els contenidors de la via pública va fer posar molt nerviosa la gent. Hem d'aprendre dels errors comesos per afrontar el gran repte que és Berga.

Què hi guanya el Berguedà amb el porta a porta?

Si realment ens hem de creure que som una comarca que apostem pel turisme de natura, que defensem el medi ambient, però estem a la cua del reciclatge a Catalunya, és una mica incoherent. Al Berguedà no podem estar a la cua dels índexs de reciclatge.

D'aquí a un any no ens recordarem del mal inici?

N'estic convençut. Tinc bons amics que són alcaldes, com el Xavi Codina de Santpedor, on fa 10 anys que ho apliquen amb uns índexs de reciclatge del 70 i molt. I ell em diu que en mig any la gent ja s'hi haurà acostumat. El sistema funciona allà on està implantat i ara el gran repte és Berga, però hi ha barris de Barcelona de mida similar on 'aplica i està funcionant. És una qüestió de conscienciació, cal tenir certa sensibilitat pel medi ambient i l'entorn i pensar que tenim un abocador que no ens convé saturar perquè la seva vida útil sigui tan llarga com sigui possible.

Quins objectius s'ha fixat per a aquests set mesos?

Objectius, tots! Per exemple, ens han donat un Feder i dos plans de foment de turisme per potenciar el turisme de natura, hem de revitalitzar les colònies industrials, l'estació de trail, tot el que va relacionat amb turisme cultural i de natura. A part que ens hem de conjurar perquè l'Incasòl ens doni un cop de mà per posar en funcionament el polígon d'Olvan, que serviria per crear llocs de treball.

Quina dedicació i quin sou tindrà al Consell?

Un 80% de dedicació amb un sou de 39.464,18 euros bruts anuals i el 20% restant a l'Ajuntament de Guardiola. Vull agrair al Taller Coloma que m'han facilitat poder-me dedicar a la política, han entès que tenia una tasca política i m'ho han respectat.