Berga viurà avui el darrer pas previ al compte enrere per a l'inici de la posada en servei del nou sistema de recollida de residus, el porta a porta, demà, diumenge: la retirada del gros dels contenidors convencionals de la ciutat. La implantació és una fita cabdal per a la ciutat i la comarca en matèria de reciclatge ja que la capital berguedana serà la ciutat més gran de Catalunya on s'aplicarà.

Avui és previst que l'empresa concessionària del servei a la ciutat (i també al Berguedà centre i a l'Alt Berguedà), Tractaments Ecològics, comenci a retirar els contenidors de rebuig (els verds) així com també els de l'orgànica. En total seran uns 400 de rebuig i prop de 200 de matèria orgànica. Tal com ja va informar aquest diari, la retirada de contenidors dels carrers de la ciutat es va iniciar dijous, amb els d'envasos i paper i cartró, que s'havia de completar al llarg d'ahir a la nit i d'aquesta matinada. La retirada dels contenidors de la ciutat (menys els del vidre) suposarà que quedin lliures uns 1.500 metres lineals d'espai als carrers, segons han explicat a aquest diari fonts de l'empresa Spora, que s'encarrega d'implantar el nou sistema.

Es tracta d'una feinada ingent perquè en tres dies s'hauran tret un centenar de contenidors d'envasos i paper i cartró, i uns 200 contenidors d'orgànica, més els 400 de rebuig. Els carrers de Berga oferiran un aspecte inèdit sense els contenidors i amb molt més espai per aparcar.

En els darrers dies, els contenidors s'han omplert més del que és habitual, sobretot els de resta. També hi ha hagut molts veïns que han aprofitat per acabar de llençar bosses d'envasos i caixes de cartró que tenien a casa. Bona part ho han fet de manera cívica, classificant els diferents tipus de residus a cada contenidor. D'altres, però, han optat per treure al carrer mobles o fins i tot electrodomèstics vells i convertir les illetes de contenidors en un abocador incontrolat. Els responsables del sistema de recollida han fet una crida a l'ordre i han recordat que el porta a porta també inclou la recollida de voluminosos, tal com s'ha explicat en la recollida del material per fer el triatge i al web triem.cat.

Ahir al vespre, alguns veïns de Berga van assistir a la darrera de les reunions que s'han programat aquesta setmana per resoldre dubtes en l'aplicació del nou sistema de reciclatge que demà, diumenge, comença a Berga i dilluns a Vilada i a Avià. Aquests tres municipis se sumen als nou pobles on ja funciona el porta a porta des del 14 d'octubre passat.