El porta a porta no arribarà, de moment, als carrers menys accessibles de Berga, principalment, als carrers del barri vell de la ciutat on no hi poden arribar els vehicles de recollida. El nou sistema de recollida d'escombraries s'inicia aquest diumenge a la capital berguedana, la ciutat més gran de Catalunya on s'implementarà aquest model per aconseguir una major taxa de reciclatge. També s'iniciarà a Avià i Vilada, després d'haver-se implantat a nou municipis fa quinze dies.

Ahir divendres, el consistori va comunicar als veïns d'alguns carrers de la ciutat, a través de cartells enganxats a davant de cada domicili, que en alguns punts de la ciutat no es podrà fer el recollida porta a porta estrictament parlant. Alguns veïns hauran de desplaçar-se uns metres per deixar els cubells i les bosses en punts on hi puguin arribar els vehicles de recollida. El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Berga, Eloi Escútia, ha explicat a Regió7 que fa uns dies l'empresa que realitza la recollida d'escombraries a Berga va passar aquesta informació al consistori per poder advertir als veïns afectats. Principalment aquesta situació la viuran berguedans de carrers on no s'hi pot arribar en cotxe. A tots ells se'ls ha comunicat a través de cartells on poden dipositar les deixalles perquè els operaris els hi puguin recollir. Escútia ha assegurat que en els propers dies es mantindran converses amb els responsables de l'empresa per "facilitar als veïns el sistema". Un dels principals inconvenients, segons el mateix regidor, es troba en la recollida de la matèria orgànica, l'única que a Berga es farà amb cubells, ja que la resta i els envasos i el paper i el cartró es farà amb bosses, a diferència de la resta de comarca. El principal problema és que els veïns dels carrers on no es reculli porta per porta, hauran de desplaçar-se uns metres a la nit per deixar els cubells, i l'endemà al matí, anar-los a recollir un cop surtin de casa. "Això és un inconvenient", ha reconegut. Tot i que la situació afecta a pocs veïns, i s'ha buscat espai alternatiu per deixar-hi els cubells, "estudiarem si hi ha alguna manera de facilitar-ho encara més", ha afegit.

Carrers afectats

Els carrers on no es podrà fer el porta a porta de manera estricta són una dotzena, principalment al barri vell i on segons Escútia, en la majoria de casos hi ha molts edificis deshabitats. Els veïns del carrer Cardona i els carrers perpendiculars com la pujada de Sant Francesc i el carrer Sant Francesc hauran de deixar els cubells o bé al punt d'accés del carrer Major o de la zona de Sant Francesc; els del carrer de la Torre de les Hores hauran de deixar-los a la plaça Maragall o a la zona de Sant Francesc; els del carrer Agricultura, podran deixar els cubells al carrer Castellar del Riu o a la plaça Maragall; els del carrer Bon Repòs, també podran fer-ho just a l'accés del carrer dels Àngels o bé a la plaça Maragall; els de la Pujada del Castell i el carrer Vilada i la travessia de Vilada, hauran de deixar els cubells al carrer Pietat; els del carrer Muralla i el carrer Lluis Rosal hauran de fer-ho al punt entre el carrer Balmes i el carrer Mossèn Espel i els de les voltes de Pau Claris podran fer-ho a la plaça de Sant Pere. Tampoc es recollirà porta a porta al carrer del Collet de Santa Magdalena, que hauran de portar els cubells fins al punt més proper on hi accedeixin els vehicles. Per altra banda, també hi ha alguns carrers afectats fora estrictament del barri vell, com els veïns del carrer Maixerí, que podran deixar els cubells al carrer Gran Via o a la Ronda Moreta; o els dels carrers de la zona del carrer Bruc, com el Santa Barbarà.