Els berguedans van llevar-se ahir amb una nova imatge de la ciutat a la qual s'hauran d'acostumar a partir d'ara. L'inici del sistema de recollida d'escombraries porta a porta ha deixat els carrers pràcticament sense contenidors.

Des d'aquest diumenge, tal com era previst i s'ha anunciat les darreres setmanes, únicament han quedat a la via pública els contenidors de vidre i els de roba. Els altres s'han retirat coincidint amb el tret de sortida de la recollida de residus porta per porta als domicilis dels berguedans que ahir a la nit va estrenar-se a Berga. La desaparició dels contenidors també va deixar imatges d'incivisme. Van ser pocs, però alguns veïns van abandonar bosses al costat de contenidors de vidre on fins ara hi havia la resta de cubells. Les papereres també van quedar plenes de deixalles que hi van dipositar veïns un cop ja no hi havia els contenidors tot i que ahir a la nit ja podien treure els bujols d'orgànica i les bosses d'envasos davant dels seus domicilis en la primera jornada de recollida del porta a porta (vegeu desglossat).

Des de dijous, els tècnics de l'empresa que gestiona la recollida d'escombraries a Berga han retirat tots els contenidors de manera gradual. Després d'endur-se els d'envasos i paper i cartró entre dijous i dissabte, diumenge a la matinada els operaris van acabar de retirar tots els contenidors d'orgànica i els de resta.

Tal com expliquen fonts de Spora, l'empresa que ha gestionat la implantació del nou sistema de recollida al Berguedà, s'ha fet d'una manera «organitzada» i amb una planificació «anunciada» per facilitar als veïns l'adaptació a la nova recollida, un dels aspectes que s'han corregit després dels problemes que es van generar amb la posada en marxa de la primera fase del porta a porta a nou municipis del Berguedà fa tres setmanes.

L'advertiment que els contenidors desapareixerien, però, també va generar nerviosisme entre alguns veïns que van aprofitar per llançar més residus del que és habitual. Entre dijous i dissabte, les illetes de contenidors van quedar desbordades de tot tipus de deixalles, que els operaris han hagut de retirar aprofitant que s'enduien els contenidors.

Tot i aquest alarmisme que ha fet que la ciutat s'hagi convertit durant un parell de dies en un abocador incontrolat -fins i fot al carrer s'hi han pogut veure electrodomèstics, mobles de grans dimensions o objectes que habitualment s'han de dipositar a la deixalleria-, ahir, diumenge, a Berga s'hi respirava força tranquil·litat -tret de les actituds incíviques d'alguns veïns- hores abans de l'inici del nou sistema de recollida, que en les darreres setmanes ha estat el tema de conversa estrella a totes les llars, als comerços, als bars i també al carrer.

Més enllà de deixar els carrers sense contenidors, els darrers dies també s'han acabat de repartir els cubells de reciclatge per als establiments i grans productors, així com els comunitaris per als blocs de més de deu pisos. Segons fonts de Spora, entre divendres i dissabte era previst que s'acabés de lliurar pràcticament la totalitat del material. Pel que fa a l'entrega dels recipients als particulars, dissabte ja s'havien lliurat més del 85% dels cubells i bosses, tot i que fins dijous que ve, 8 de novembre, el mercat municipal continuarà sent el punt d'informació i de recollida dels cubells per als que no el tinguin.