El departament d'Interior implantarà al Berguedà les targetes amb codi d'identificació de les masies aïllades mitjançant el Sistema d'Informació Geogràfica d'Emergències i Seguretat de Catalunya (SIGESCAT). Aquest divendres, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha signat un conveni amb el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara que ho farà possible. L'acte s'ha fet a Castellar del Riu.

Amb aquest projecte les cases disseminades de la comarca estaran identificades. D'aquesta manera les masies que «en un moment donat ens podia costar trobar perquè eren poc conegudes o es coneixen amb un nom concret, les tindrem localitzades amb l'indicador, fet que ens permetrà enviar un helicòpter o un cotxe per atendre les persones que hi viuen" ha indicat el conseller Miquel Buch.

A través de la formalització d'aquest acord, el Govern i el Consell del Berguedà es comprometen a confegir una llista única d'edificacions aïllades «a partir de la fusió de les seves dades». L'objectiu d'aquesta base de dades «és identificar i comunicar millor la ubicació de les edificacions en les actuacions en els àmbits de la seguretat i les emergències». El conveni fixa un termini d'un mes per elaborar aquesta llista. Una vegada elaborada i validada, en el termini màxim de tres mesos, el departament d'Interior generarà el codi identificador de cadascuna de les edificacions aïllades.

Finalment, s'informarà als ajuntaments de la comarca de la relació d'edificacions aïllades codificades dels seus respectius municipis perquè la traslladin als seus residents. La identificació es realitza a través d'una targeta magnètica identificativa de cada edificació aïllada. Amb una trucada al 112 els serveis d'emergència obtenen les coordenades de la edificació, fet que permet l'activació dels serveis amb una major celeritat.

El sistema ja s'aplica a Osona

El sistema ja s'aplica a OsonaAmb la signatura d'aquest conveni, el Berguedà s'afegeix a aquest sistema que també s'aplica a la comarca d'Osona. La idea inicial de posar en marxa un sistema d'identificació per casos d'emergència va sorgir de la necessitat detectada en aquest sentit per part del municipi de Santa Eugènia de Berga.

A l'acte de signatura del conveni del Berguedà a Castellar del Riu també hi ha assistit la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, l'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau i el director del CAT112, Joan Delort, així com el director dels serveis territorials d'Interior a la Catalunya Central, Eduard Freixedes, entre d'altres autoritats.