Els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han obert un expedient informatiu a causa del vessament fortuït d'olis d'origen industrial de la central de Cercs al Canal Industrial.

L'alcalde, Jesús Calderer, va explicar a Regió7 que els tècnics de l'ACA van esbrinar, ahir a la tarda, que la fuita provenia de la central, «d'oli de les restes d'algun transformador». Aquest element líquid s'hauria anat filtrant cap al canal esmentat a causa de les intenses pluges, va explicar l'alcalde de Cercs. Aquest any 2018 ha estat especialment plujós al Berguedà.

L'alcalde de Cercs va informar que els propietaris de la central van col·locar barreres especials a l'interior de l'aigua del canal en el punt on hi ha hagut la filtració per absorbir l'oli i evitar que continués anant aigües avall del canal fins tornar a desembocar de nou al riu Llobregat a Cal Rosal. El punt de la filtració es troba en un tram en què el canal està tapat. Al llarg del seu recorregut, n'hi ha d'altres que són descoberts.

La central tèrmica de Cercs va finalitzar la seva activitat el 31 de desembre de l'any 2011. Des d'aleshores, els seus gestors han anat duent a terme les operacions de clausura necessàries establertes per la llei, segons va explicar l'alcalde. Jesús Calderer va informar que en el seu moment es va procedir a fer la clausura d'aquestes instal·lacions industrials i «una empresa especialitzada va fer-ne la descontaminació i la retirada dels líquids».