Berga ha esdevingut la ciutat de Catalunya més gran on s'aplica el nou sistema de recollida de residus del porta a porta. L'estrena ha estat, en general, reeixida i ha deixat bones sensacions i una ciutat amb car-rers sense contenidors (menys els del vidre, oli i roba usada) per primera vegada d'ençà de principi de la dècada dels 80 del segle XX quan es van col·locar i encara uns quants punts negres amb abocaments i papereres plenes de bosses de brossa fruit de la reiteració de comportaments incívics. Tanmateix, majoritàriament els veïns de Berga han participat i han fet bé la recollida, segons els gestors del servei. El primer dia, el nou sistema va presentar els desajustos d'un servei que acaba de començar i els seus responsables preveuen que en els propers dies s'anirà posant en solfa tot allò que encara grinyola.

El primer balanç «és molt bo», segons ha explicat a Regió7 el conseller comarcal de Medi Ambient, Xavier Francàs. «Estem molt contents dels ciutadans ho han fet molt bé», va destacar el responsable polític del servei a la comarca, que també està satisfet perquè els horaris previstos s'han complert.

«Aquell desori que alguns auguraven, que semblava que Berga havia de ser un espai apocalíptic, no ha estat així», ha exposat Eloi Escútia, regidor de Medi Ambient de Berga. Escútia deia que els ciutadans han demostrat les ganes de fer bé el porta a porta i donant una imatge de ciutat que «vol tenir cura del seu espai urbà gràcies a un esforç col·lectiu dels berguedans».

El primer dia del porta a porta a Berga es van recollir 4.300 cubells de matèria orgànica, el que suposa més d'un 55% dels 7.500 que s'havien lliurat als particulars fins ahir. En total se n'han de donar 8.200. Laia Valenzuela, cap de servei de Spora, l'empresa que implanta el nou model, ha explicat a Regió7 que aquestes «són dades normals», ja que «no tothom treu el cubell de l'orgànica el mateix dia». Valenzuela ha exposat que una dada d'un sol dia «no permet extreure'n conclusions». I que d'aquí a una setmana es podran començar a fer els primers balanços amb dades de la participació de la recollida de les diferents fraccions: orgànica, envasos, papers i cartró i rebuig. En general, ha explicat que la fracció que se sol recollir més és la dels envasos, seguida de l'orgànica, el paper i el rebuig.

Laia Valenzuela ha explicat que la brossa recollida el primer dia del servei, l'orgànica i els envasos (cadascuna amb el seu camió), «són de molt bona qualitat». Això vol dir que s'ha fet un bon triatge dels residus i que a cada bossa hi ha el que toca sense barrejar-hi elements que no corresponen. «Els operaris es van sorprendre de la bona qualitat» dels residus fruit d'un bon triatge en origen, ha destacat Valenzuela.

El repartiment pendent

Fins ahir, a Berga s'havien repartit 7.500 cubells domèstics, el material que cal als particulars per fer la recollida: les bosses compostables per a la matèria orgànica, els dos cubells d'orgànica (el petit airejat i el gran per treure la bossa la carrer), les bosses d'envasos i de rebuig i el cubell d'envasos i paper. En total Spora calcula que se n'han de repartir 8.200 d'acord amb el cens d'habitatges. Fins el 8 de novembre es continuaran donant en horari de matí i tarda (d'11 a 2 i de 5 a 8) al Mercat Municipal. A partir de la setmana que ve es donaran a l'oficina d'informació, ubicada provisionalment a la recepció de l'Ajuntament de Berga, que atén els dilluns i divendres de 10 a 1 i els dimecres de 4 a 7 de la tarda. Pel que fa a grans productors, s'han lliurat 685 bujols i, ahir, en quedaven per lliurar 97 corresponent majoritàriament a oficines.