Berga ja és la ciutat més gran de Catalunya on s'ha implantat el nou sistema de gestió de residus del porta a porta amb bones sensacions. El primer balanç «és molt bo» segons ha explicat a Regió7 el conseller comarcal de Medi Ambient Xavier Francàs. «Estem molt contents dels ciutadans ho han fet molt bé» ha destacat el responsable polític del servei a al comarca.

Ha admès que hi hagut «desajustaments» que s'hauran d'anar polint en els propers dies com alguns carrers on no s'ha recollit la fracció orgànica o els envasos. Francàs ho ha atribuït a diferents factors com per exemple que el servei el presta personal nou i ha exposat que aquesta mena de problemàtiques «s'aniran solventant» en els propers dies. Calcula que en una setmana els mecanismes del servei ja aniran més fins. «S'ha d'acabar d'anar polint».

L'altre cara de la moneda són la reiteració de conductes incíviques dels abandonaments de deixalles a les papereres i al costat dels contenidors de vidre o de roba. Els gestors han detectat una desena de punts negres on veïns hi han deixat des de sofàs, vàters, neveres, microones, aspiradores, carros de comprara de supermercats, mobles, sofàs, matalassos i un llarg etcètera d'objectes.

Francesc Ribera: «Enfrontar-se als canvis sempre costa»

Des de l'Ajuntament de Berga, el regidor Francesc Ribera creu que les reticències d'alguns veïns estaran resoltes en unes setmanes. "Enfrontar-se als canvis sempre costa, però és com la prohibició de fumar, en un temps la gent es pregunta com no s'havia fet abans", ha comparat el regidor. Per tant, ara és possible que es "visualitzi" més brutícia al carrer i que l'incivisme sigui més palpable, segons Ribera, però "la gent s'hi acostumarà". De fet, ha comparat el procés en ciutats europees de dimensions molt més grans, com Milà, que han adoptat aquest sistema amb taxes d'èxit elevades.

Francesc Ribera: «Enfrontar-se als canvis sempre costa»

Francesc Ribera: «Enfrontar-se als canvis sempre costa»

Els beneficis immediats que tindrà el nou sistema també passen per reduir la quantitat de residus que acaben a l'abocador, "ja de per sí força col·lapsat". Amb les noves normatives, ha destacat el regidor, "barrejant la brossa i abocant-la a l'abocador no només perjudicaria el medi ambient, sinó també el rebut sortiria molt més car".

L'opinió dels veïns i veïnes

En general, els veïns estan contents amb la iniciativa. És el cas de l'Emili que ja feia el triatge, "i ara ho seguiré fent perquè tinc tot allò necessari per fer-ho bé". "Hi ha gent que no mira res, ja abans hi havia qui deixava la bossa amb la brossa a la paperera, i no s'entretenia a anar al contenidor", ha criticat mirant amb resignació l'estampa de bosses que algú ha deixat al costat de les papereres d'una de les principals artèries de la ciutat.

"Si la gent fos educada i fes el que s'ha de fer, no hauria calgut el porta a porta, i amb els contenidors que teníem ja hauria anat bé", ha assenyalat un altre veí, en Jordi. Segons creu, encara falta que molts veïns prenguin consciència de la importància de fer un bon triatge i separar bé. "Des de ben petits ja ho haurien d'aprendre", ha assenyalat.

Pels comerciants, la implantació del porta a porta també esdevé un canvi, tot i que a alguns ja els feien la recollida especial del paper i el cartró. "Les novetats sempre costen d'aplicar, però penso que serà molt bo i pràctic per a tothom", ha apuntat Lluís Toran. Segons ha dit, si a dins de cada establiment es tenen els residus ben organitzats, "cada dia es treu allò que toca i ja ho recolliran". "Són ganes de fer les coses bé", ha destacat.

Una comarca que camina cap a una mateixa direcció

El president del Consell Comarcal, Josep Lara, ha destacat la determinació dels diferents partits polítics de la comarca per tirar endavant un projecte comú que "beneficia" tot el territori. Sense el consens entre les diferents formacions, ha admès el president, hagués estat molt més complicat tirar endavant la implantació del nou sistema de recollida porta a porta.

Durant l'octubre el porta a porta es va posar en marxa a nou municipis del Berguedà (Bagà, La Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Cerca, Olvan, Casserres, Puig-reig i Gironella). Aquest dilluns, juntament amb Berga, també s'ha iniciat a Vilada i a Avià. El Consell Comarcal ja va admetre errors en les primeres implementacions i, ara, amb la "lliçó apresa", "no s'ha volgut cometre errors". Per exemple, s'han intensificat molt notablement les campanyes informatives i també les reunions amb els veïns per tal d'explicar-los com funciona el sistema. "Hem de tenir paciència", ha assenyalat. A més, l'acumulació al carrer de bosses de rebuig o d'impropis serà circumstancial, "per l'experiència en els altres municipis", ha explicat. Lara ha destacat que per a aquelles persones que ja reciclen "els serà molt més còmode treure cada dia el cubell que toca", ha afegit.

Oficina al públic

Des d'aquest dilluns, l'oficina al públic del sistema de recollida porta a porta de Berga s'ubica de manera provisional a la recepció de l'Ajuntament dilluns (10h a 13h), dimecres (16h a 19h) i divendres (10h a 13h). Pel que fa a l'entrega dels kits i la reposició del material, es pot trobar al Mercat Municipal fins el 8 de novembre en l'horari habitual. A partir del dia 9, es podrà recollir a l'oficina al públic instal·lada a l'Ajuntament de Berga.