La cara minoritària però ben visible de l'estrena del sistema de recollida de residus del porta a porta a Berga ha estat la reiteració de conductes incíviques que ja s'havien donat: abandonaments de deixalles a les papereres i al costat dels contenidors de vidre o de roba. Els gestors del servei han detectat una desena de punts negres al nucli urbà on veïns han deixat sofàs, vàters, neveres, microones, aspiradores, mobles variats, sofàs, matalassos i un llarg etcètera d'objectes. En alguns d'aquests espais ja s'hi abocaven mobles de gran volum quan hi havia contenidors. Ahir, les deixalles s'hi va estar la major part del dia, fins que els operaris del servei de recollida els van anar retirant.

Davant dels abandonaments, el govern de Berga ha mogut fitxa per tal que la Policia Local pari especial atenció en els punts on n'hi hagi i sancioni els responsables. En declaracions a aquest diari, Eloi Escútia ha explicat que ha demanat a la regidoria de Governació que traslladi a la Policia Local la necessitat de fer aquest seguiment per evitar la reiteració d'abandonaments en diferents punts, com davant de la seu del Consell Comarcal, al carrer Barcelona, a les places Tarascon i de la Pietat, als carrers de Mossèn Espelt, Vilada, Harmonia, Comte Oliba, Salvador Espriu a tocar de l'Hotel d'Entitats i la carretera de Solsona davant del carrer Bruc, entre d'altres.

«El porta a porta no és un caprici. Es fa perquè entre tots hem decidit fer un canvi per reciclar més i millor. No és tolerable que hi hagi gent que no només no tingui al cap el fet de reciclar sinó que demostrin el seu incivisme amb fatxenderia», ha dit Escútia. El regidor de Medi Ambient posava d'exemple els casos d'abandonaments de mobles, electrodomèstics o fins i tot sanitaris a tocar de contenidors de vidre, els únics que han quedat als carrers de Berga a més dels d'oli usat i roba vella. «Una cosa és tirar una bossa de la brossa a la paperera o del contenidor del vidre, que no està bé, i l'altra aquests comportaments que no s'adiuen amb el bon viure col·lectiu». Per això, el regidor Escútia explicava que havia traslladat a la regidoria de Governació aquesta situació perquè els agents de la Policia Local «prestin especial atenció als punts problemàtics». I Escútia palesava la necessitat d'aplicar sancions econòmiques, si s'escau, amb l'objectiu que «qui vulgui fer abandonaments sàpiga a què s'exposa».

D'altra banda, Laia Valenzuela, cap de serveis d'Spora, l'empresa de serveis ambientals que implanta el nou sistema, explicava que després de veure com s'han omplert moltes papereres de Berga amb diferents residus però també de bosses de la brossa, «se'ls reduirà la boca». L'objectiu és evitar que s'hi puguin llançar bosses senceres de deixalles. Per aconseguir-ho, «se'ls posarà un element metàl·lic» per evitar que físicament s'hi pugui introduir una bossa sencera.

D'altra banda, ahir, era previst que els operaris del servei de recollida de deixalles de la ciutat, Tractaments Ecològics, retiressin la brossa que s'havia abandonat en diferents punts i també a les papereres, plenes com mai. Tanmateix, Valenzuela explicava que «es farà un dia i prou». Atesa la seva experiència en l'aplicació del servei del porta a porta, Valenzuela explicava que recollir la porqueria «dona el missatge que es pot anar tirant perquè ja hi ha algú que ho recull». Amb tot, ahir encara no sabia quina estratègia se seguiria si continuen els casos d'abandonaments. «Aquesta és una decisió política», deia la cap de servei de Spora. I advertia: «No se sortirà un segon cop, no és una bona estratègia recollir-ho». Valenzuela deia que es vegin les deixalles que deixa la gent al carrer serveix per crear consciència sobre allò que no s'ha de fer».

Una passejada pels carrers de Berga ahir permetia sentir opinions de ciutadans que lamentaven la imatge de deixades i brutícia que provoquen els abandonaments indiscriminats de brossa i porqueria en punts dels carrers de la ciutat.