La ratafia i la xocolata tornaran a ser els productes estrella a Berga durant la tercera edició de la mostra que pretén promoure aquests productes a través de parades i activitats que se centraran, principalment, a l'eix comercial del carrer del Roser.

La tercera Fira de la Xocolata i de la Ratafia de Berga, que impulsa l'Ajuntament i el Casal Panxo, arriba amb una novetat que cridarà l'atenció dels més gormands: un dinar exclusivament de postres. L'àpat, que prepara l'equip de Sherbet i que se servirà a El Forn Intramuralla (antic Bar La Plaça) estarà format per sis plats elaborats principalment amb xocolata i ratafia, "amb una visió àmplia i buscant l'essència d'aquests productes", ha explicat el cuiner Sergi Fernández, un dels membres de Sherbet. Les places per assistir al dinar són limitades, tal i com ha avançat el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, i hi podran participar una vintena de comensals. Els sis plats estaran maridats amb cervesa, ratafia o begudes de cacau. A partir d'aquest dimarts, l'Ajuntament de Berga iniciarà un concurs a través de les xarxes socials amb el que sortejarà alguns tiquets per poder assistir al dinar de postres. També es posaran a la venda alguns tiquets al bar El Kóm Intramuralla al preu de 25 euros. "És un risc i una proposta molt poc habitual", ha assegurat Fernández. "Un pas més dins de la programació de la fira", ha afegit Ribera. Durant el matí, els assistents a la fira podran veure de prop com s'elaboren aquests plats. "Estarem en una parada a la plaça dels Països Catalans acabant l'elaboració de les sis propostes. Algunes seran més dolces que d'altres", adverteix Fernández. Un dels plats, per exemple, busca trobar l'essència de la ratafia i de la xocolata, elaborat amb anís, nous verdes i polpa de cacau, d'on s'extreuen els productes estrella de la festa.

Els amants del bon menjar, però, tenen una altra oportunitat per gaudir d'un àpat elaborats amb ratafia i xocolata. Es tracta del sopar ratafiaire que tindrà lloc el mateix 24 de novembre, a la nit, al Casal Cívic de Berga. Els assistents podran degustar una crema de carbassa i moniato amb ratafia, costella de porc a baixa temperatura amb un toc de ratafia i brownie de xocolata i ratafia. Els tiquets es poden comprar a Casal Panxo, Casa Madriles i Cal Vima al preu de 12 euros a partir del 9 de novembre.

Més enllà d'aquestes propostes gastronòmiques, la Fira de la Xocolata i de la Ratafia presenta activitats per a tots els públics relacionades amb els productes estrella. El carrer del Roser acollirà més d'una vintena de parades de productors artesans de xocolata i ratafia, "una xifra que no ha parat de créixer des de la primera edició i del que n'estem molt contents", explicava Ribera. "Són artesans que elaboren i promouen els seus mateixos productes, no es tracta de comerciants industrials", ha ressaltat. De manera paral·lela s'han organitzat tallers infantils i degustacions, així com també la novena edició del Concurs de Ratafia de Berga que organitza el Casal Panxo. Segons Albert Cols, es preveu que hi participin més d'una trentena de persones que elaboren la seva pròpia recepta de ratafia. La fase eliminatòria del certamen serà al matí, mentre que la final serà al vespre, durant el tast de ratafies comercials que tindrà lloc al Casal Cívic. La festa acabarà a la nit, després del sopar popular, amb un concert a càrrec de Pasqual i els desnatats al Casal Panxo.

Ribera ha explicat que des de la primera edició la fira s'ha anat consolidant. "L'objectiu era generar activitat en un dels eixos comercials que té poc moviment al llarg de l'any, com és el carrer del Roser, i que els veïns i visitants puguin passejar pel carrer i pels seus comerços a partir d'una proposta com és aquesta fira".