Només pesa 2,5 quilos i pot ajudar a salvar vides humanes. Es diu Splash Drone 3 Plus. És un dron de darrera generació. Pot transportar un flotador o una armilla salvavides d'1,5 quilos de pes i llançar-la a prop d'una persona accidentada dins l'aigua en pocs segons per ajudar-la. I el petit i lleuger Spry Drone, que pot assolir els 70 quilòmetres per hora i a qui tampoc fa por l'aigua. Són els primers drons impermeables del mercat capaços de volar sota la pluja, enmig de nevades i amb vents de fins a 35 quilòmetres per hora amb una autonomia de 25 minuts. A més del mini Gladius, de vocació submarina capaç d'arribar als 50 metres de profunditat sota l'aigua per ajudar a buscar persones desaparegudes.

Ahir van ser presentats a l'embassament de la Baells per part de l'empresa berguedana DroneCam.Cat i el seu soci eSwellPro de Castelldefels, que en té la representació a Espanya. Es fabriquen a la Xina, concretament a la ciutat de ShenZhen, considerada el Silicon Valleny xinès.

«És la primera vegada que aquests models trepitgen Espa-nya», va explicar, ahir Xavi Vidal, soci de l'empresa berguedana. Estan pensats per utilitzar-los en salvaments però també poden tenir aplicacions en la pesca de precisió. «En aquests aparells pot enganxar-s'hi un ham de pesca a 200 o 300 metres, com que té una càmera pots veure molt bé si hi ha peixos sense haver-t'hi d'acostar, es pot fer servir en un pantà com la Baells o també a mar obert», va afirmar Vidal.

La tria de la Baells no ha estat casual. Es tracta «d'una zona de vol lliure, en la qual s'han de demanar pocs permisos; tenim zones on es poden fer esports aquàtics i ens ha semblat que era un entorn ideal», va dir Vidal. DroneCam.Cat comercialitzarà els aparells a l'Estat espanyol amb els seus socis.

Tot i que actualment ja es fan servir models de drons similars en tasques de salvament, els nous models,presentats ahir per primer cop, tenen un factor diferencial clau: són aquàtics i, per tant, poden volar amb pluja, neu i si cauen dins de l'aigua no s'espatllen i es poden recuperar fàcilment.

El tècnic i pilot Jordi Martínez va explicar que l'antecessor de l'Splash Drone 3 Plus ha treballat en rescats de persones a Sri Lanka i també en tasques de salvament marítim a Cadis. Els dos drons impermeables que es van presentar al pantà berguedà són versions de tercera generació que s'acaben d'estrenar al mercat mundial. Es tracta d'una tecnologia pensada perquè l'utilitzin els Bombers en rescats d'alta muntanya, els serveis marítims, socorristes a la platta. Es pot fer servir per fer fotos en dies de pluja o per gravar competicions esportives atès que en els dos casos van equipats amb càmera. Destaquen per la seva versatilitat i alhora pel seu preu «assequible», segons Pedro Ramírez, director de la firma eSwellPro. L'Splash Drone 3 Plus costa uns 1.600 euros i és fàcil de muntar.