El Berguedà ha quedat en segon lloc en els guardons de la Xarxa Europea de Turisme Cultural com a "Destinació de Turisme Cultural Sostenible 2018" segons ha informat l'Agència de Desenvolupament del Berguedà. Aquests premis estan organitzats des de 2014 per la Xarxa Europea de Turisme Cultural. Cada any canvia la temàtica i aquest any ha estat el patrimoni cultural com a actiu per a un turisme responsable i sostenible.

En aquests premis el Berguedà ha obtingut un reconeixement en la categoria de Patrimoni Industrial i Militar gràcies a la preservació del passat i del patrimoni industrial com les antigues colònies tèxtils o el patrimoni miner.

La proposta berguedana només va ser superada per la proposta la guanyadora d'aquesta categoria presentada per Flandes, amb la proposta 'Camps de Flandes 2014-2018" que desenvolupa el turisme de la regió al voltant del record de la Primera Guerra Mundial.

Fonts de l'Agència han exposat que "aquest premi és un reconeixement i una oportunitat per conscienciar sobre la contribució del turisme sostenible al desenvolupament" per caminar "cap a una turisme més sostenible i on el patrimoni cultural tingui un pes més important".

Aquest premi "augmenta la visibilitat de les destinacions turístiques culturals europees, crea una plataforma per compartir experiències i coneixements a escala europea i promou la creació de xarxes entre destinacions".

Els premis es van anunciar en una cerimònia celebrada a Pafos, Xipre, dins de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018. En els premis hi varen participar 57 candidats de 15 països diferents repartits en 7 categories temàtiques.

L'Agència de Desenvolupament del Berguedà i la seva àrea de turisme treballen "per impulsar les iniciatives de turisme responsable a nivell privat i públic per millorar la comarca pels que hi viuen i pels visitants". Així, es treballa amb les empreses i entitats en el marc del Compromís de Sostenibilitat de Biosphere, també s'ha entrat a la xarxa de Green Destinations, entre d'altres actuacions.