Comparteixen la vida, projectes professionals i una passió irrefrenable pel món del terror. Es tracta dels joves, socis i parelles Climent Vila (Berga, 1985) i Sílvia Mosella (Avià, 1989), David Moreno (Ripoll, 1987) i Cristina Raya (Sabadell, 1984). Ells són els pares i mares d'Horrorland, el primer scream park , el fenomen de l'any que avui tanca portes i per on hauran passat 22.500 persones d'arreu del món en els 15 dies que ha estat obert. Un espai que ha creat 150 llocs de treball directes i altres d'indirectes per l'ocupació de places d'allotjament i serveis d'indústries que han treballat per cristal·litzar aquest projecte al Berguedà.

Aquesta meteòrica estrena ja ha donat fruits. Horrorland continuarà el seu camí al centre d'empreses de l'Agència de Desenvolupament de Cercs almenys fins a l'any 2022, d'acord amb el nou contracte signat (vegeu Regió7 de l'11 de novembre). Els promotors obriran portes els dies 28, 29 i 30 de desembre d'enguany i, a partir de llavors, programaran el calendari de cara al 2019. També estudien fer-ho en dates puntuals, a més de les d'aquest any, per exemple, per Sant Valentí o a l'estiu.

L'èxit d'aquesta singular i pionera proposta d'oci a casa nostra ha sorprès els seus mateixos impulsors, que quan van veure que en pocs dies havien venut la meitat de les entrades van quedar garratibats perquè, en realitat, l'únic que tenien llavors era unes naus industrials immenses amb moltes possibilitats per al seu projecte però absolutament buides. Gràcies als diners que van ingressar per la venda d'entrades anticipades, van poder materialitzar una iniciativa que al principi va rebre moltes negatives però que quan va començar a despuntar va generar nombroses simpaties i tones d'expectació. «Encara no som conscients del que hem arribat a muntar», explica David Moreno, un dels quatre socis que han donat forma a aquest projecte inspirat en un model de negoci que triomfa als Estats Units amb més de 32 milions de visitants anuals. Un parc dedicat totalment al terror amb les anomenades haunted houses (els coneguts com a passatges del terror, que són una marca comercial), room escapes, extreme houses (el fenomen dins del fenomen), espectacles d'animació davant de les naus i jocs interactius.

Horrorland és la història d'un somni fet realitat. A més, veient les trajectòries del seus impulsors, una conseqüència segurament inevitable a la qual han arribat gràcies a la seva veneració pel món del terror.

Climent Vila va convertir-se «en un fanàtic de les pel·lis de ter-ror» a partir dels 12 anys. «El pare em va portar a l'hotel Krüeger del Tibidabo. Ell no hi va voler entrar i jo m'ho vaig passar la mar de bé. Vaig entrar-hi dos cops!». Així va ser com es va iniciar en un món que ha convertit en el seu modus vivendi amb Insomnia Corporation i, posteriorment, amb les sales El Còctel del Doctor, que «va ser el primer room escape de terror d'Espanya» i que enguany celebra 5 anys, i Experiment. A la seva companya, Sílvia Mosella, el món del terror «em feia molta por fins que vaig conèixer el Climent i m'hi va introduir».

L'altre ingredient d'aquesta reeixida recepta és Horror Box, empresa també dedicada a la creació d'experiències de terror i room escapes que cada any aplega milers de clients, 30.000 només en una de les seves sales. Al dar-rere hi ha una altra parella d'enamorats d'aquest univers, tots dos actors: David Moreno i la seva companya, Cristina Raya, que es van conèixer a l'Hotel Krüeger, on van acabar treballant.

Totes dues parelles deuen ser dels millors clients de scream parks del món. «Hi anem cada any. Ens encanta el terror, és un tipus d'espectacle que et permet alliberar adrenalina. Quant ets a dins se't pot fer etern», comenta Climent Vila somrient.

La connexió entre Insomnia Corportion i Horror Box es va establir a través d'uns amics comuns, Jose Moscoso i Vanesa Aishak, que sabien com treballaven cadascun d'ells «per oferir experiències de terror de qualitat», relata David Moreno. Des que es van conèixer, han compartit viatges a scream parks, tot i mantenir els seus anteriors negocis separadament.

I dels viatges i les seves experiències en va sorgir la idea de muntar «una mena de fira del ter-ror que durés 12 dies», que va acabar derivant en un scream park . Un dels treballadors d'Insomnia Corporation, Pol Calderer, fill de l'alcalde de Cercs, «ens va dir que si volíem fer una cosa ben feta» anessin a veure el seu pare. I ho van fer. Els quatre socis d'Horrorland es desfan en elogis al dirigent. «Al Jesús li devem tot» perquè s'ha fet seu el projecte i els ha donat ple suport. Des del maig viuen en un volcà d'emocions, cansats però il·lusionats però també havent de superar amb resignació els esculls de la burocràcia administrativa. A ells, però, el sobra energia i motivació. «Tenim ganes de fer-lo més gran i millor», assegura Vila .