La Junta General del Patronat de la Patum ha acordat, per unanimitat, reconèixer Montserrat Venturós com a presidenta del Patronat. En la sessió celebrada divendres al vespre, Venturós va ser convidada a participar-hi com a membre, amb veu i vot, i en el primer punt de l'ordre del dia va rebre un reconeixement que serà proposat en cada junta.

Després de debatre la proposta rebuda per la Plataforma pels Drets Democràtics i Polítics en la reunió del mes de setembre, els membres assistents van acordar que després de la inhabilitació es mantindrà la convocatòria de Venturós a les reunions de l'organisme de participació. La regidora Mònica Garcia va explicar a Regió7 que la voluntat és continuar reconeixent l'alcaldessa com a tal, «més enllà de les disposicions judicials que hi pugui haver».

La figura dels administradors

Respecte a les candidatures dels administradors per a la propera Patum, la junta va acordar afegir un criteri auxiliar que, en cas que hi hagi menys de quatre parelles inscrites un cop finalitzat el període d'inscripció, s'obrirà la possibilitat de poder inscriure persones de manera individual que s'agruparan en parelles per representar els barris que no hagin quedat coberts en la convocatòria ordinària.

Tot i així, el Patronat de la Patum ha afirmat la seva intenció de seguir fent les campanyes de difusió per fomentar la participació des de la figura de les administradores i administradors.

Àgora Cultural

Dins del programa Àgora Cultural de l'Ajuntament de Berga, s'ha proposat establir un cicle de difusió cultural dins de la temàtica patumaire que inclogui diferents aspectes desconeguts pel públic en general. En aquest sentit, es proposa comptar amb veus expertes i vinculades a la festa. Enguany, i com a novetat dins del programa, dissabte que ve, 24 de novembre, a les 7 de la tarda es durà a terme una visita guiada a l'interior de la Casa de la Patum, a càrrec de Gemma Rodríguez, restauradora i conservadora de la comparseria.

El dia anterior, 23 de novembre, serà la celebració de la proclamació de la Patum com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. L'activitat començarà a les vuit del vespre a la Sala Casino i seguirà el format dels dar-rers dos anys. Enguany, en el seu transcurs es projectaran les entrevistes Vides de Patum, que s'han fet a Isabel Cardona Martínez, del grup de dones que l'any 1960 va fer en secret el primer salt de maces íntegrament femení, i Josep Freixa Nyaco, vestidor de plens durant 50 anys.