A la vida havia fet de tot, però encara no escriure un llibre. Ara ja no ho podrà dir, perquè acaba de sortir al mercat La volta a Catalunya en 50 formatges artesans. Toni Chueca (Terrassa, 1956) és formatger -ara jubilat-, creador de Formatges Bauma de Borredà, que s'ha traspassat. Chueca és un exemple de les desenes dels anomenats neorurals que a la dècada dels 80 del segle passat van abandonar les ciutats per anar-se'n a viure a pagès. Molts d'ells s'hi van establir i hi van trobar el seu modus vivendi en l'elaboració del formatges de qualitat. Un referent d'aquella generació va ser Eulàlia Torras, elaboradora de formatges al petit poble d'Ossera (l'Alt Urgell).

Toni Chueca feia de jardiner a Terrassa. Havia estudiat capacitació agrària. Coneixia el Breguedà perquè els caps de setmana i per la Patum hi pujava. «Teníem al cap marxar de Terrassa i viure a pagès». Quan van fer el cop de cap, a la casa que van llogar «no teníem ni aigua, ni llum, ni telèfon, ni vàter», rememora Chueca. En una casa s'hi van aplegar sis persones que treballaven en professions liberals en diferents àmbits. Al Berguedà no trobaven feina i van iniciar la seva etapa vital muntant una granja de conills. Ràpidament, però, es van passar a fer formatges, després de conèixer l'avi Casabella, d'Olvan, que havia fet de pastor a la serra de Busa. Ell els va explicar que de la llet del ramat que no venia en feia mató. A partir d'aleshores, Toni Chueca va decidir fer formatges. «Van començar de zero perquè no hi havia legislació alimentària ni existia el concepte d'artesania alimentària». Van buscar maquinària, es van formar.

Aquest llibre també és una manera de retre un homenatge a aquells pioners que fa més de tres dècades van apostar per fer formatge al món rural. Toni Chueca explica que aquest fenòmen ara es repeteix amb l¡arribada de nous neorurals a les nostres comarques. Tant els primers que van obrir camí com les darreres fornades que busquen una altra manera de viure la vida, apareixen en aquest llibre editat per Larousse. Aquesta publicacio recull els formatges que es fan a diferents comarques i de cadascun d'ells n'explica la història, com s'elabora, les característiques i proposa un vi per maridar-hi triat per la sommelier berguedana Sílvia Culell. A més, també es proposen alguns dels atractius de cadascuna d'aquestes contrades, així com també carrerades, diferents taules de formatges per tastar Catalunya de cap a cap.

Toni Chueca adverteix que «no ha estat gens fàcil» fer la tria de formatges per aparèixer al llibre. De les nostres comarques hi ha les formatgeries Formatges Bauma i el Blancafort, del Berguedà; el mató de Montserrat de Cal Pujolet, del Bages; Formatgeria Ancosa i Formatges Veciana, de l'Anoia; el Baridà, L'Oliva, Mas d'Eroles i Ser-rat Gros, de l'Alt Urgell; 30 cabres i Molí de Ger, de la Cerdanya, Formatgeria Montbrú, del Moianès; i Valette i formatgeria El Miracle, del Solsonès. Una mostra de la riquesa formatgera d'un país amb 250 varietats diferents de formatges.