Joan Roma, l'alcalde de Borredà ha fet un ban municipal «per demanar la col.laboració pública, en un tema de gran importància, a nivell medi ambiental» com la presència de vespa asiàtica al poble, una espècie que s'ha establert al Berguedà des del 2017 que va sre quan e svan veure el sprimers exemplars al Berguedà cnetre i a l'Alt Berguedà.

En el seu ban, el batlle borredanès relata que «diverses persones del poble, han advertit la presència d'individus, de vespa asiàtica o velutina» al poble. L'alcalde recorda que es tracta d'un insecte «molt perjudicial, per les abelles autòctones, essencials pel manteniment de l'equilibri medi ambiental». Per aquest motiu, l'alcalde de Borredà Joan Roma demana a al població «observar, i sobretot comunicar, l'existència d'algun niu d'aquesta vespa, per tal de donar-ne compte, als guardes rurals, perquè el vinguin a eliminar»

Tal i com ja va informar aquest diari al seu moment, la vespa asiàtica, o vespa velutina, s'ha estès durant el 2017 per diverses àrees de Catalunya, segons les dades recollides pel Servei de Fauna i Flora de la Generalitat. Així aquest insecte s'ha establert al Berguedà i també al Bages i la Cerdanya, pel que fa a les comarques d'influència de Regió7, així com també al Vallès Oriental i el Maresme, entre d'altres comarques.