Una delegació d'una trentena de persones de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola viatjaran a Brussel·les per donar a conèixer la seva festa màxima: la Fia-faia, que l'1 de desembre de l'any 2015 va ser reconeguda per la Unesco com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La cita serà el dia 15 de desembre a la capital europea, on la delegació farà diferents accions per promocionar la celebració. L'amfitrió és el Casal Català d'Europa i aquesta acció s'inclou dins de les activitats de l'Any Europeu de Patrimoni Cultural.

La iniciativa ha sorgit del Casal Català d'Europa a Brussel·les, segons ha explicat Agustí Elias, alcalde de Sant Julià de Cerdanyola. «Ens van proposar portar la Fia-faia a Brussel·les». Una proposta que es va valorar positivament. El programa previst i que s'ha d'acabar de tancar és que es facin tallers d'elaboració de faies tant a l'estil de Sant Julià (amb el pal per agafar la torxa vegetal) com del de Bagà (sense pal que sobresurti); de la dansa de la festa, una exposició d'una selecció de fotografies dels concursos de la Fia-faia que es podrà veure durant un mes a banda de projectar vídeos promocionals de la celebració. L'historiador baganès Xavier Pedrals presentarà el seu llibre Fia-faia. La festa de falles nadalenca, que va sortir el mercat ara fa un any. I també hi presentarà un llibre de la festa dedicat al públic infantil i juvenil amb il·lustracions del dibuixant berguedà Jaume Capdevila Kap, que és previst que es presenti el dia 8 de desembre per la Fira Faia a Sant Julià de Cerdanyola i, posteriorment, a Bagà.

En aquesta jornada berguedana a Brussel·les s'hi espera la presència del que fou conseller de Cultura, ara a l'exili, Lluís Puig, director del Programa pel Desenvolupament de Projectes Culturals de l'àmbit cultural del departament de Cultura. Puig ha portat faies a Bagà i Sant Julià de Cerda-nyola, poblacions on ha viscut en primera persona la festa. L'any passat les dues poblacions el van recordar la nit de Nadal, quan se celebra la festa.

Elias ha explicat que aquesta activitat permetrà «donar a conèixer una festa que és Patrimoni de la Humanitat. Creiem que és bo que es conegui, que surti a fora», com ja ha fet a diferents poblacions catalanes, a la Roca de l'Albera, ciutat del Rosselló, a la Catalunya Nord, agermanada amb Bagà, i a l'Smithsonian Festival de Washington, enguany, on simbòlicament hi va ser representada amb dues faies.

Per la seva banda, Josep Ureña, president de l'Associació de la Fia-Fai, ha comentat a aquest diari que «aquesta és una excel·lent oportunitat de portar la festa fora del nostre país».