L'anunciada abstenció del principal grup de l'oposició a Berga, el PDeCAT_CDC, ha permès al govern de la CUP dur a bon port l'aprovació del pressupost municipal de la capital quan falta poc més d'un mes perquè s'acabi l'exercici. La resta de grups de l'opsoció, ERC, PSC hi han votat en contra mentre ICV s'ha abstingut en el ple extraordinari que s'ha celebrat aquets dijous.

El regidor de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera (CUP) ha explicat que els pressupostos d'enguany no s'han pogut aprovar perquè abans calia aprovar els de l'hospital, ens que depèn del consistori, operació que es va endarrerir. I el setembre, quan es van portar al ple, la sessió es va suspendre perquè els grups de l'oposició hi poguessin presentar esmenes formalment. Ribera ha exposat que "la situació de tresoreria" del consistori berguedà "no millorarà fins el 2022 quan s'hagin pagat els crèdits Ico" demanats al seu dia. Ribera ha recordat que "el marge de maniobra és molt limitat" i que d'un pressupost de 24 milions d'euros "la majoria de les despeses estan compromeses" un 83,9%. I que només tenen a disposició del govern un 3,73% del pressupost.

Francesc Ribera ha dit que el del 2018 "és un pressupost de continuïtat en l'estratègia de no generar dèficit i reduir deute". Afegint que "per fer coses s'ha de sanejar l'Ajuntament, sinó la capacitat és nul.la".

Al final del ple, el regidor Francesc Ribera va anunciar als periodistes que els del 2018 de facto ja seran els del 2019 atès que la CUP no pensa fer cap nova proposta de comptes pel proper exercici perquè seria materialment impossible aprovar-l'ós per manca de temps ja que hi ha eleccions municipals el 26 de maig.

Al ple, el portaveu del PDeCAT-CDC Ramon MInoves ha justificat l'abstenció del seu grup "per fer front a la situació d'emergència d'una ciutat deixada a la que cal fer-hi front de forma urgent" . Minoves ha dit que gràcies al seu grup es podrà "posar remei a la deixadesa" que ha dit pateix Berga. Ha posat com a exemple que gràcies als acords a què han arribant amb el govern es podran fer asfaltatge de carrers on s'invertiran 350.000 euros, l'arranjament de la torre del pavelló de Suècia o la creació de nous lavabos públics. Tot plegat per corregir "la situació de deixadesa " de Berga que "està arribant a uns nivells mai vistos". Ramon Minoves ha deixat ben clar que els comptes que s'han aprovat "no són els pressupostos del PDeCAT".

Per la seva banda, el grup d'ERC ha mantingut el seu vot negatiu ja anunciat al seu dia a la proposta de la CUP. El nou cap de files republicà Ramon Camps ha exposat que aprovar el pressupost del 2018 a 22 de novembre del mateix any no té sentit. "Ja ens podríem estalviar aprovar-los" ha comentat. Camps ha exposat que el pressupost ha de preveure l'acció de tot un any i que, a hores d'ara, "ja anem tard per parlar dels del 2019". El portaveu republicà ha dit que troben a faltar "un projecte" d'un model de ciutat i també informació de la proposta dels comptes municipals.

Tant la portaveu del PSC, Rosalia Monroy com el d'ICV, Joan Torres s'han mostrat crítics amb el govern. Els socialistes han votat en contra mentre que ICV s'ha abstingut. La sessió plenària ha durat una hora i mitja amb el debat i rèpliques i contra rèpliques sobre model de ciutat, les inversions necesàries i d'on sorgeix el deute del consistori.