És cert que dels problemes, a vegades, en poden sortir oportunitats. Puig-reig ha fet pinya, més que mai, durant els darrers mesos, per la lluita contra el càncer. D'una necessitat, la d'intentar que Judit Pelfort, una alumna de segon de primària de l'escola Alfred Mata diagnosticada de leucèmia, mantingués la seva relació amb el centre i els seus companys, n'ha sorgit un projecte solidari que ha servit perquè tots els puig-reigencs hagin remat en una mateixa direcció: aconseguir fons per a la construcció del centre d'oncologia pediàtrica de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona.

Tot i que finalment el projecte va traslladar-se a nivell de poble, a través del programa Aprenentatge i Servei (vegeu desglossat) els més implicats a treballar per recollir fons per a la iniciativa han estat els alumnes de primària de l'escola Alfred Mata i de l'escola Sant Martí de Puig-reig principalment els de segon de primària, i també amb la col·laboració de l'escola bressol l'Estel, ha explicat Elisabet Teixidor, una de les membres de l'AMPA de l'Alfred Mata i de l'equip d'APS. En total, s'han recollit 6.058 euros que s'han donat al projecte de construcció de l'hospital oncològic, del qual ja s'ha posat la primera pedra. Aquests diners s'han recaptat amb l'organització d'activitats entre les dues escoles, com l'elaboració de candeles que s'han venut, l'edició d'una auca solidària, l'organització d'un room escape, i el conte realitzat específicament pels alumnes de segon de l'escola Alfred Mata, companys de la Judit.

La iniciativa ha servit, segons Elisabet Teixidor, perquè els alumnes coneguin «una realitat que els ha tocat de prop», com és la malaltia d'una companya, i també aprenguin a organitzar-se i a preparar activitats per recaptar diners. Segons Teixidor, tot i que el projecte d'Aprenentatge i Servei ja s'ha donat per tancat, es preveu que els centres puguin continuar treballant amb aquestes iniciatives solidàries. «Tots ho han valorat molt positivament», explica. Els mateixos alumnes, que recentment han rebut el xec en agraïment per la seva col·laboració amb el projecte de l'Hospital de Sant Joan de Déu, es mostren satisfets d'haver aportat el seu granet de sorra a la iniciativa. «Volem ajudar a fer un hospital que tingui aparells més nous on puguin investigar per poder trobar nous fàrmacs perquè el càncer es pugui curar més ràpid», han explicat. Per a Teixidor, d'aquesta situació que els ha tocat viure, «se n'han extret elements molt positius», com per exemple el treball conjunt entre alumnes, professors i famílies de les dues escoles del municipi, així com la implicació del teixit veïnal i associatiu.

Una altra de les bones notícies és que, si tot va bé, la Judit podrà tornar a les aules en els propers mesos. De moment, el tractament està funcionant i a hores d'ara «els seus companys han pogut normalitzar, gràcies a la Judit i a la seva família, un tema com el del càncer, que en molts casos és tabú».