L'Ajuntament de Saldes ha demanat ajuda econòmica a les administracions per dur a terme les tasques de sanejament i consolidació del talús del camí del nucli de Feners on la nit de diumenge a dilluns es van esllavissar almenys 40 tones de roques de grans dimensions, sense causar danys personals. Ahir a la tarda, una màquina piconadora de l'empresa Castellot va estar treballant per desfer els grans rocs i reobrir el pas d'aquest camí. Unes tasques que és previst que continuïn aquest matí, i que ja s'hi pugui tornar a circular.

En declaracions a aquest diari, l'alcalde Moisès Massana ha indicat que, tot i que a hores d'ara no saben el cost de les obres que caldrà dur a terme per estabilitzar aquest talús, el municipi, de 275 habitants, no disposa de recursos suficients per afrontar-ho. Oimés en un any en què els fenòmens naturals ha afectat de ple el municipi, per exemple l'hivern passat, amb les abundants nevades que van obligar el consistori a destinar molts diners a netejar camins en un terme municipal de 66 quilòmetres quadrats.

Tal com va informar Regió7 a la pàgina web ahir, una esllavissada de grans dimensions ha tallat el pas pel camí de Feners, un nucli del municipi de Saldes on no hi ha residents tot l'any però al voltant del qual viuen tres famílies. Els despreniments de formidables pedres de més de 2 metres d'alçada i terra van tenir lloc la nit de diumenge a dilluns i no es van haver de lamentar danys personals.

La troballa de l'ensulsiada la va fer Mònica Albacete, veïna de la casa de Camp Blanc, que poc abans de les 9 del matí portava les seves dues filles a escola a Gósol, municipi al qual pertany la seva masia, tot i que per arribar-hi ha de passar pel nucli de Feners, que pertany al terme veí de Saldes. «Portava les nenes a escola i ens hem trobat amb aquesta sorpresa», relatava Albacete. En veure les grans dimensions dels rocs, «he tirat enrere el cotxe per por que ens en caigués algun al damunt». Llavors va trucar a l'alcalde de Gósol, Lluís Campmajó, que va anar-hi i es va endur les filles de la veïna al col·legi. Mònica Albacete es va quedar al lloc de l'esllavissada mentre avisava la regidora de Saldes Roser Jordana. Els responsables del municipi saldenc van contractar una empresa perquè reobrís el pas, operació que va començar ahir a la tarda.

Mònica Albacete va declarar a aquest diari que «esperem que això que ha passat serveixi perquè s'arregli bé». I va afegir que «ja es veia a venir que passaria això» perquè la zona on hi ha hagut l'esllavissada és un talús molt gran i vertical, amb terra argilosa, i les pluges han anat descalçant els grans rocs. Ahir mateix, mentre els operaris treballaven trinxant pedres, se'n van esllavissar més.

El tall del camí obliga les tres famílies a tocar del nucli de Feners a fer volta per un camí sense asfaltar que va per Moripol, el nucli de Sorribes i, d'allà, accedir a la carretera B-400.

«Aquest talús ens el vam venir a mirar amb un enginyer d'obra civil i vam quedar que vindria una empresa especialista en consolidació de talussos i que ens farien un estudi. Ens van dir que ens dirien dues empreses que podien venir a fer l'estudi. El que passa és que no hem tingut temps perquè ja ha baixat. Ara és més urgent que mai fer-lo perquè hi ha diverses pedres aquí» -deia l'alcalde de Saldes mentre assenyalava el gran talús- «que la pinta és que no estan gaire consolidades». El govern de Saldes preveu contactar amb una empresa especialitzada en l'estabilització i sanejament de talussos perquè inspeccionin el que es va esllavissar sobre el camí de Feners, «perquè facin un estudi i ens diguin quines actuacions hem de fer». El batlle Moisès Massana destacava que és un camí veïnal que porta a les masies de Camp Blanc, al Molí de Güell i a una explotació ramadera i que per això «és una pista que l'hem de tenir consolidada».

Massana va assegurar que «la partida de millora de camins la tenim més que exhaurida». Per això va manifestar que per fer l'actuació que es determini en el tram esllavissat «necessitarem els ajuts de les administracions, no ho podrem afrontar sols això», deia, acompanyat de la regidora Roser Jordana. El batlle explicava que al sòl de l'esllavissada hi ha molta terra d'argila i que, quan plou, l'aigua l'erosiona i les pedres es descalcen i queden sense suport.