Poques setmanes abans de Nadal, el pastisser berguedà Albert Dorna ha impulsat una iniciativa per endolcir els àpats familiars d'una manera solidària: col·laborant en la creació del nou Centre de Neonatologia Avançada de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona perquè els infants que han nascut prematurs i els seus pares se sentin com a casa durant les setmanes d'ingrés.

El pastisser de la Dolceria Pujol de Berga ha decidit aportar el seu granet de sorra a la campanya «Amb tu com a casa», del centre hospitalari, amb l'elaboració d'una edició especial d'un dels seus torrons més clàssics: el de xocolata i trufa. Fa set anys que Albert Dorna i la seva dona van viure de primera mà l'experiència. La seva filla va néixer de manera prematura i això els va suposar haver d'estar durant tres mesos a l'hospital «pràcticament sempre». El projecte del nou centre permetrà oferir un millor servei a les famílies amb un infant nascut abans del previst amb espais familiars que facilitin i protegeixin la seva intimitat dins l'hospital, en els quals se sentin còmodes i on tinguin sempre l'assessorament dels professionals. En els darrers mesos han sorgit diverses iniciatives solidàries per fer realitat aquest nou equipament, i una és la del pastisser berguedà, que ja ha posat a la venda aquest torró que va presentar-se la setmana passada a l'Hospital Infantil Vall d'Hebron en el marc del Dia Internacional del Nen Prematur. «Per Nadal sembla que les persones estan més sensibles i tenen més predisposició a col·laborar en projectes solidaris, i crec que aquesta és una iniciativa molt important per a les famílies que es troben en aquesta situació», explica, «que en són moltes i pràcticament tothom n'ha conegut alguna experiència», ha afegit.

«La iniciativa l'hem lligat en molt pocs dies. Vaig tenir la idea, la vaig presentar a l'hospital, i en dues setmanes aproximadament l'hem posat a la venda», explica. «De seguida ens vam entendre amb l'hospital, que ho ha vist amb molt bons ulls des del primer moment», assegura. El torró ja es pot comprar a la Dolceria Pujol i també estarà a la venda a la Fira del Joc i de Nadal de Berga del proper 6 de desembre, amb una parada exclusiva. «He apostat per un tor-ró de xocolata i trufa perquè també agradi als nens, i no hem buscat gustos especials o menys habituals», ha matisat. Les barres es poden comprar al preu de 12 euros, dels quals 4 es destinen directament al projecte del centre hospitalari.

Dorna no té cap quantitat fixada, tot i que desitja que les vendes siguin bones. «No hi ha una xifra pensada, perquè a les portes de Nadal ens és fàcil poder elaborar més producte», ha dit. En aquest sentit, espera que en les properes setmanes hi hagi força demanda del torró solidari. Després de festes, farà el donatiu del que s'hagi recaptat per la campanya.